Foto: Eric Audras / PhotoAlto / Profimedia

Iako je svako u našem okruženju barem jednom čuo za hraniteljske porodice i izazove sa kojima se suočavaju ljudi u takvim porodicama, malo se zna o tome koji su uslovi da budete hranitelj.

Pročitajte još:

Hraniteljstvo predstavlja odnos, određen ugovorom između deteta i hranitelja. Odnos između dve strane praćen je od strane stručnih timova uputnog organa (Gradski centar za socijalni rad), kako bi se eventualni problemi rešili od strane stručnih organa.

Dužnost hranitelja je da obezbedi prirodne uslove za optimalni razvoj i odrastanje dece do njihovog konačnog profesionalnog i socijalnog osposobljavanja za samostalni život.

Budući hranitelj ne sme da bude lišen poslovne sposobnosti i roditeljskog prava, a već je spomenuto da mora da bude materijalno obezbeđen. Takođe, stručnjaci koji se bave odlukom o dodeljivanju hraniteljstva, moraju i da vode računa o osobinama hranitelja.

Potencijalni hranitelj podnosi zahtev Centru za socijalni rad, koji je nadležan za ovo pitanje. Centar za socijalni rad svoju delatnost bazira na zaštiti prava i interesa dece bez obzira na vrstu njihove ugroženosti.

Potrebna dokumentacija

Buduća hraniteljska porodica mora da prikupi potrebnu dokumentaciju, kako bi ispunila formalne uslove, u šta spadaju: Pisani zahtev, fotokopija lične karte, lekarsko uverenje, uverenje da lice nije pod istragom, uverenje da lice nije lišeno roditeljskog prava, uverenje da lice nije lišeno poslovne sposobnosti, potvrda o visini prihoda, dokaz o imovini (ugovor o stanu i izvod iz zemljišnih knjiga).

Hranitelji su dužni da vode „Radnu svesku hranitelja“, u kojoj beleže važne informacije i obaveze prema potrebama deteta i sarađuju sa savetnicima za hraniteljstvo. Takođe, potpisuju ugovor o porodičnom smeštaju za svako dete sa Centrom za socijalni rad nadležnim za dete i centrom za porodični smeštaj.

Hraniteljska porodica je u obavezi da naknadu koju dobija za izdržavanje deteta namenski troši za potrebe deteta.

Takođe, u vaspitanju deteta porodica primenjuje prihvatljive metode vaspitanja, ne primenjuje fizičko kažnjavanje dece i štiti dete od svih oblika zlostavljanja u svakoj situaciji;

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar