Na svečanosti povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, prisustvovaće 39 episkopa, a vernici će kompletan događaj moći da prate preko Radio televizije Crne Gore. Kako je rečeno našem portalu, dan pred ustoličenje mitropolita, previđen je doček patrijarha Porfirija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, koji prvi put kao poglavar SPC dolazi u Crnu Goru.

Iz Mitropolije za Nova.rs ističu da je trideset i devet episkopa potvrdilo dolazak na ustoličenje mitropolita Joanikija i da će, kako to vekovna tradicija nalaže, svečanost predovoditi patrijarh Porifirije.

Pročitajte još...

“Uz naše episkope, tu će biti i episkopi iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajine, Poljske, Bugarske. Doći će i predstavnici Jursalimske patrijaršije, Albanske pravoslavne crkve”, rečeno nam je iz Mitropolije.

Podsetimo, na liturgiji povodom ustoličenja, koja će se održati u nedelju, 05. septembra, neće biti omogućeno prisustvo zvanica kako je ranije planirano. Umesto toga, kompletan događaj će se održati pod svodovima Cetinjskog manastira uz prisustvo sveštenika i episkopa.

“Što se tiče učešća na ustoličenju, otkazane su sve zvanice. Tu će biti samo pozvani episkopi, sveštenici i pojedini predstavnici crkvenih opština. Zbog malih dimenzija crkve Cetinjskog manastira, predviđeno je da unutar nje budu patrijarh i episkopi, dok će svi ostali biti u porti, gde će biti ozvučenje i video bim. Radio televizija Crne Gore će direktno prenositi taj događaj, tako da će svi mediji imati priliku da preuzmu signal i snimke. Skup je zaista sveden na minimum i to je naš doprinos smirivanju tenzija. ”, navodi naš sagovornik iz Mitropolije, poručivši da je bilo veoma teško doneti takvu odluku.

“Ta odluka je bila veoma teška, jer smo svesni podrške koju je Crkva imala tokom naše borbe na litijima, ali vidimo da gotovo svi razumeju zašto je ona doneta. Zato se spremamo za jedan događaj koji za nas nije manja radost, a to je doček njegove svetosti, patrijarha Porfirija”.

Naš sagovornik napominje da će se doček patrijarha održati u subotu veče od 18 časova na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, dok će ceremonija ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija početi u 5. septembra u osam sati ujutru.

BONUS VIDEO Krivokapić: Ne idem na Cetinje 5. septembra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar