Kako britanski soj napada decu i zašto završe na respiratoru

Podeli:
lek korona
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio

Proteklih dana uznemiravaju nas i zabrinjavaju vesti o deci koja se bore sa teškim oblikom korone, pa završavaju i na respiratoru. Bitku je izgubila beba stara 10 dana, na respiratoru je stavljen i osmogodišnji dečak. Načelnica dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić, u razgovoru za Nova.rs, kaže da na mehaničkoj ventilaciji završavaju deca sa ozbiljnim pratećim zdravstvenim problemima.  

„Na početku epidemije na respiratoru kod nas je bio dečak koji je imao ozbiljnu neurološku bolest. Zbog kovida je dobio tešku upalu pluća i nekoliko dana je bio na respiratoru. Uspešno je skinut sa respiratora i izlečen. Kasnije, tokom epidemije smo na respiratoru kratko imali i jednog starijeg dečaka. Broj dece koja su zbog korone završila na mehaničkoj ventilaciji je zanemarljiv. To su bila deca sa komorbiditetima, ozbiljnim propratnim bolestima. I sa nekom drugom infekcijom, koja je praćena upalom pluća, ova deca mogla bi da završe na mehaničkoj ventilaciji“, objašnjava doktorka Ostojić.

U KC Niš na respiratoru je osmogodišnji dečak, prema dostupnim informacijama, i on ima ozbiljne propratne zdravstvene probleme.

„To je vrlo verovatno jedan ozbiljan pad imuniteta zbog primarne bolesti koju dete ima“, smatra dr Ostojić.

Rastužila nas je i informacija o smrti bebe iz Kragujevca koja je rođena sa koronom.

korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Beba koja je bila na respiratoru i koja je preminula je jedan raritet i redak slučaj da je dete zaraženo još u materici. Citokinska oluja se ne može sprečiti – to je prekomerni imuni odgovor na infekciju gde imuni sistem sam sebe uništava. Da li je ta beba imala neke urođene anomalije – to nismo imali vremena ni da dokažemo i da vidimo šta se desilo i zašto se to desilo. To je jedan izuzetak, dete je maltene rođeno sa citokinskom olujom“, navodi doktorka Ostojić.

Ona smatra i da je za veći broj dece na bolničkom lečenju „vrlo verovatno“ zaslužan britanski soj.

„On je u opštoj populaciji identifikovan kod više od 80 posto uzoraka. Britanski soj ima za 70 odsto bržu transmisiju nego prethodni sojevi, mutirao je i sada je prijemčiviji za decu“, objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar