Foto:Nova.rs; shutterstock

Nakon sve učestalijih zemljotresa u regionu, ali i nakon onog razornog u Turskoj i Siriji, sve više se obraća pažnja na stanje u kom se nalaze stambeni objekti. Seizmolozi su više puta upozoravali da da kvalitet gradnje igra ključnu ulogu u tome kakve će posledice ostaviti potres.

U razgovoru za Nova.rs, građevinski inženjer Vladislav Maksimović ističe da jedino možemo biit sigurni da je objekat izgrađen po propisima, ako zaražimo te informacije.

„Samo u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja. Tražiti od organa lokalne samouprave svu dokumentaciju za objekat za koji su izdali upotrebnu dozvolu”, objašnjava građevinski inženjer Maksimović.

Otpornost objekata na zemljotrese određena je projektnom dokumentacijom koja se izrađuje na osnovu važećih zakona i podzakonskih akata i pratećih poropisa pravilnika standarda, uredbi i preporuka.

U Srbiji su na osnovu njih su izrađene Karte seizmoloških hazarda sa različitim povratnim periodima u godinama izraženi u stepenima Merkalijeve skale.

Za Srbiju za povratni period od 975 godina najveći stepen hazarda iznosi 9. stepeni Merkalijeve skale (Čačak , Kraljevo , Kragujevac , Vršac , Raška, Đakovica, Uroševac …) i ako se sme uopšte upoređivati prema oslobođenoj energiji to bi odgovaralo zamljotresu od 7 Rihtera kolika je bila oslobođena energija u epicentru zemljotresa u Crnoj Gori 1979. godine.

“Objekti su sigurni, odnosno otporni na dejstvo i uticaje od sila nastalih seizmološkim dešavanjima u tlu na prvom mestu onoliko koliko je vođena kontrola kvaliteta izvođenja radova prilikom njihovog izvođenja. Objekti novije gradnje bi trebalo da su sigurniji obzirom na sva nova dostignuća i kraći vek eksploatacije. Kod starijih je već moglo da dođe do degradacije kako površinske, a tako i unutrašnje strukture materijala od kojih je građen konkretan objekat, i to zbog uslova eksploatacije objekta, odnosno dejstava spoljnih faktora na njegovu noseću strukturu”, kaže diplomirani građevniski inženjer Vladislav Maksimović.

PROČITAJTE JOŠ

Kako nam je objasnio ovaj inženjer, svi projekti se kao prvo izrađuju u firmama ili od strane pojedinaca koji imaju odgovarajuće licence za izradu projektne dokumentacije u zavisnosti od važnosti i namene objekta. Licence izdaju Ministarstvo građevine i Inženjerska komora.

“Po izradi, projekti se šalju na tehničku kontrolu kod firmi ili pojedincima koji takođe imaju iste vrste licenci kao i projektant i bave se istom vrstom posla kao i projektantska kuća. Tako izrađena i proverena dokumentacija ide na izdavanje građevinske dozvole i potom na izradu projekta za izvođenje”, kaže Maksimović.

Radove na izvođenju sme da izvodi samo firma sa odgovarajućim licencama sertifikatima i referencama na izgradnji odgovarajućih objekata. Kontrolu radova vrši izvođač kroz sistem svoje unutrašnje kontrole kvaliteta za koje ima izdate sertifikate.

“U ceo postupak izvođenja moraju biti uključeni inspekcijski organi lokalnih samouprava, gradova i republike, u zavisnosti od državnog organa koji je izdao građevinsku dozvolu. U toku građenja se vodi vrlo obimna dokumentacija, od građevinskog i dnevnika inspekcije”, kaže Maksimović.

BONUS VIDEO: Da li ima razloga za strah od jačih zemljotresa u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare