Foto: seismo.gov.rs, Shuttterstock

Nakon što je Rumuniju i Hrvatsku pogodila serija zemljotresa, kao logično postavlja se pitanje: Treba li građani Srbije da strahuju, pogotovo nakon katastrofe koja je zadesila Tursku. U razgovoru za Nova.rs, seizmolog Dejan Valčić kaže da se još uvek ne može sa sigurnošću tvrditi da li između dva današnja zemljotresa postoji veza, ali da ono što jeste sigurno - Srbiju ne mogu pogoditi jaki zemljotresi.

Rumuniju je pogodio zemljotres jačine 5.2 stepena Rihtera, da bi potom usledila još dva slabija, nakon čega se treslo i tlo u Hrvatskoj.

Seizmolog Valčić kaže da se na teritoriji Rumunije potencijalno može dogoditi jači zemljotres, ali da ne postoji pouzdana informacija kada će se to dogoditi.

„Rumunija je specifična oblast sa svojim rasedom koji može da generiše tako jake zaeljotrese, ali je u pitanju oblast koja je dalja od one o kojoj sada govorimo“, kaže Valčić.

Foto: Shutterstock

Dodaje da je sada teško precizirati postoji li veza između zemljotresa koji su danas pogodili i Rumuniju i Hrvatsku.

PROČITAJTE JOŠ

„Ne radi se o istom rasedu, ali da li postoji direktna zavisnost – ne mogu da tvrdim“, kaže Valčić.

Još jednom podseća da jake magnitude zemljotresa u Srbiji nisu očekivane, kao i da nema potrebe za uznemirenošću, a pogotovo se ne treba plašiti od scenarija kao u Turskoj.

Podsetimo, Rumuniju i Hrvatsku danas popodne pogodila je serija jačih zemljotresa u razmaku od desetak minuta. Podrhtavanje tla osetili su i građani Srbije.

BONUS VIDEO: Zemljotres u Turskoj i Siriji: Zbog čega su se zgrade rušile kao kula od karata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare