Foto:Nova.rs

Epidemiolozi iz Udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UKP) procenjuju da se trenutno nalazimo u veoma lošoj epidemiološkoj situaciji i prema ranije predočenom modelu, predlažu mere zatvaranja, kaže za Nova.rs član izvršnog odbora ovog udruženja, dr Miloš Bojović.

„U ovom trenutku obzirom na informacije sa terena koje dolaze od kolega, nalazimo se u vrlo nepovoljnoj epidemioloskoj situaciji“, kaže dr Bojović za Nova.rs

Podseća da Ujedinjeni protiv kovida sve vreme apeluju za sistematičan pristup i aktivan odnos prema aktuelnoj epidemioloskoj situaciji.

„U skladu sa trenutnom situacijom a prema mišljenju epidemiologa UPK, koji su za to kompetentni, nalazimo se u veoma lošoj situaciji. U ovom trenutku aktivno pratimo dešavanja u medicinskom delu Kriznog staba, a u skladu sa njihovim odlukama ćemo se i pravovremeno obratiti javnosti“, kaže Bojović.

Povezane vesti:

Objašnjava da, prema ranije predočenom modelu koji su predlozili, kada su u pitanju generalne mere UPK, nalazimo se u crnom nivou – zatvaranje.

„To podrazumeva obustavljanje svih skupova i događaja, potrebna je potpuna obustava rada ugostiteljskih objekata (eventualno dozvoljena dostava na kućnu adresu), obustava svih sportskih i kulturnih dešavanja, a dozvoljen rad samo prehrambenim prodavnicama, rad od kuće“, objašnjava.

Na otvorenom bi, prema napravljenom modelu, kretanje trebalo da se odvija u grupama od dvoje (ne računajući decu ispod 12 godina), a kućne posete bi trebalo da budu svedene samo na one urgentne prirode.

„Rad vrtića i nižih razreda bi trebalo da bude organizovan samo kao opcija za roditelje esencijalnih profesija, a ostalo obrazovanje da se odvija onlajn. Gradski prevoz bi trebalo takođe da funkcioniše samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran na sedeća mesta“, navodi.

Bojović naglašava da ovakve mere moraju da ostanu na snazi najmanje dve nedelje, a optimalno bar četiri, da bi imale efekta.

„Sve manje od toga je nesvrsishodno po rečima naših epidemiologa“, poručuje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar