Exit
Foto:Shutterstock/Aleksandar Kamasi

Kao svaka utakmica, tako i ovaj meč koji vodimo sa koronom već duže od godinu dana ima neka svoja pravila. Predstavnici vlasti najavljuju da će kraj ove duge i iscrpljujuće utakmice svirati krajem juna - 21. na Dan muzike ili 28. na Vidovdan. Ako je gledati po Zakonu, postoje propisi i pravila koja, ukoliko se budu striktno poštovala, neće dozvoliti zvanično odjavljivanje epidemije.

Epidemiolog Zoran Radovanović podseća da po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kada se proglasi epidemija od većeg epidemiološkog zanačaja nastaje vanredna situacija koja se završava kada prođe dvostruko vreme maksimalne inkubacije virusa.

“To u slučaju epidemije koronavirsa, koju smo proglasili pre 14 meseci, znači da bi trebalo da prođe 28 dana bez ijednog slučaja obolevanja da bismo mogli da je odjavimo”, objašnjava iskusni epidemiolog.

Napominje da je Zakon imao u vidu epidemiju koja dođe i prođe, poput epidemije kolere ili ebole, što po njegovom mišljenju sa kovidom 19 neće biti slučaj.

“Teško je da ćemo ispuniti taj uslov, zbog čega ćemo morati da modifikujemo zakon – da kažemo prestala je epidemija ali nismo iskorenili bolest jer će ona, kao endemska bolest, ostati našoj životnoj zajednici. Može se desiti kao sa gripom, da ga nema preko leta jer je prešao na južnu hemisferu pa se onda na jesen vrati”, kaže i dodaje:

“Ne možemo da pobedimo koronu, možemo da pobedimo eventualno epidemiju. To je kao da proglasite pobedu nad košavom, a ona duva  i duvaće“, napominje Radovanović. Podseća da je već dva puta proglašena pobeda nad „košavom“.

„To je moglo da bude pitanje naivnosti, a sada je već pitanje gluposti“, konstatuje Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare