Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; privatna arhiva

U Srbiji je sve naopako postavljeno i ona će biti naopaka država sve dok jednog dana predsednik ne bude osoba, koja će se pojavljivati jednom mesečno na televiziji i neće predstavljati kao veliki uspeh sve ono što u jednom normalnom društvu treba da se podrazumeva. Možda će se tada i lekari vratiti..., priča za Nova.rs dr Srđan Lukić, pulmolog, koji radi u Sloveniji. On je komentarisao nedavnu najavu povećanja plata zdravstvenim radnicima i nova zapošljavanja mladih medicinara, objašnjavajući da novac i zaposlenje nisu jedini motivi odlaska velikog broja kolega iz naše zemlje.

Pročitajte još:

„Poražavajuće je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja kao neki veliki uspeh ono što bi moralo da se podrazumeva. Svake godine stotine lekara ode u penziju i zapošljavanje mladih koji dolaze na njihova mesta nije nikakvo poboljšanje kadrova u zdravstvu, već samo dopunjavanje već postojećih radnih mesta. To je nešto čime ne bi trebalo da se bavi predsednik, već direktori i zaposleni u zdravstvenim ustanovama” smatra dr Lukić.

Zna se šta su ustavna ovlašćenja predsednika i koja je njegova funkcija u društvu i državi, ističe on.

„Problem je što je u Srbiji sve naopako postavljeno i ona će biti naopaka država, sve dok jednog dana predsednik ne bude osoba, koja će se pojavljivati jednom mesečno na televiziji, da podeli neki orden. To i jesu njegova ustavna ovlašćenja, a zapošljavanje lekara treba da bude u samim ustanovama, u zavisnosti od potrebe službe i to mnogo pre nego što neko ode u penziju, kako bi se mlad i još uvek neiskusan lekar na vreme specijalizovao da radi taj posao i adekvatno zameni kolegu“ objašnjava dr Lukić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bajke o značajnom povećanju plata, boljim uslovima rada i preporodu zdravstva, koje nas očekuje, više ne slušaju ni mladi lekari, a kod starijih, koji su odavno “pobegli” i rade u bolnicama van granica naše zemlje, ovakve priče samo otvaraju stare rane i izazivaju bes.

Među njima je i Vesna Zečević, koja kao medicinska sestra radi u Mantovi, u Italiji.

„Kao medicinska sestra nikada se neću vratiti u Srbiju da radim. Ostalo mi je do penzije još dve godine i to ću ovde sačekati. Znam kakva je situacija sa zdravstvom u našoj zemlji, bez obzira na to šta predstavnici vlasti i sam predsednik, govore. Pratim sve što rade i pričaju i još nisam čula nešto što bi me trglo, pa bih mogla da kažem da se kajem što sam otišla i da bih se odmah vratila u Srbiju, da sam mlađa. Važno je takođe shvatiti da se stanje u zdravstvu svuda u svetu promenilo, da je svuda teška situacija posle kovida. Ne znam zašto u Srbiji niko ne priznaje kada sistem puca, nego uporno praznim pričama kamufliraju realno stanje. Recimo, ovde, u Italiji, u ustanovama nedostaju zdravstveni radnici, i sestre i lekari, i to je zaista strašno i nenadoknadivo. Gde su nestali ti ljudi? Boga pitaj, ali ih nema, to je sve što znam“, priča Vesna za Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, moj odlazak iz Srbije i nije bio zbog para, naglašava ona.

“Delimično je problem bila plata, ali je mnogo drugih faktora uticalo na moj odlazak. Eventualni povratak u Srbiju, značio bi da se kod kuće baš sve i mnogo promenilo na bolje, a ne deluje da će uskoro tako biti. Kako sam ja provincijalka, sve sam gledala iz ugla bolnice u kojoj sam radila, a tu se stvari nisu mnogo promenile ni danas. Niču samo nove ustanove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, a postojeće se sređuju, ali ostatak Srbije truni. Treba mnogo ulaganja i sistemskih izmena u budućnosti u srpskom zdravstvu, kako bismo pričali o napretku i kako bi se možda neki od nas, koji su mlađi, i vratili jednog dana” kaže Vesna.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će zdravstveni radnici pre kraja godine dobiti povećanje „ne tako malih plata“ i naglasio da mu je „posebno drago“ zbog medicinskh sestara i tehničara, ali i lekara, jer više neće odlaziti iz zemlje.

Vučić, koji je prisustvovao ceremoniji uručenja ugovora o zaposlenju za 100 najuspešnijih diplomaca svih medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji, rekao je da su zdravstvo i medicina jedan od četiri stuba države i imaće sve veći značaj u budućnosti. On je tom prlikom rekao kako veruje da će za pet do šest godina svi zdravstveni radnici raditi u novim, obnovljenim objektima i da je prema podacima danas osam puta manje odlazaka medicinara iz Srbije, nego pre šest godina.

Bonus video: Lekari kao izborni aduti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare