Zoran Drobnjak
Zoran Drobnjak Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak potpisao je punomoćje kompaniji Rio Sava da u ime Puteva Srbije pribavlja tehničku dokumentaciju i realizuje zahteve pred drugim državnim organima u vezi državnog puta IB reda broj 27 Loznica-Valjevo, saopštio je Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT).

„Ovo je krunski dokaz da se vrh države, na način koji nije zabeležen ni u banana republikama, ponaša kao posilni krupnog kapitala, ali i dokaz da je projekat Jadar unapred dogovoren, a da su najave referenduma čista farsa i obmana velikih promotera, po zlu čuvene kompanije Rio Tinto, Vučića i (ministarke Zorane) Mihailović“, navodi se u saopštenju, piše N1.

Rio Tinto projekat Jaradar reklama
Reklama Rio Tinto Foto:N1

PAKT, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Ne damo Jadar navode da su došli u posed dokumenta u kojem se prenose ovlašćenja javnog preduzeća na privatnu stranu kompaniju, „čime se stvara zavisan odnos države prema kompaniji, ali i prejudicira konačna odluka o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za projekat ‘Jadar’“.

„Udruženja postavljaju pitanje direktoru Puteva Srbije na osnovu kojih ovlašćenja je potpisao punomoćje kompaniji Rio Sava da umesto javnog preduzeća, a za ‘javni’ put pribavlja lokacijske uslove, izradi Idejno rešenje, Idejni projekat i na kraju i sam projekat za građevinsku dozvolu“, navodi se u saopštenju.

Udruženja podsećaju da je Prostorni plan za obilaznicu oko Loznice IB 27 usvojen u lokalnom parlamentu i da se tada protestovalo ispred lozničke Skupštine, dok je vlast pravdala usvajanje Prostornog plana za put Loznica-Valjevo interesom građana i da on nema nikakve veze sa Rio Tintom, iako vodi direktno do lokacije planiranog rudnika.

„Pokreće se i pitanje zašto bi Rio Sava Exploration činila ‘besplatnu’ uslugu i stvara li se time odnos zavisnosti i preuzetih obaveza između Puteva Srbije i Rio Save ili države i Rio Save“, dodaje se u saopštenju.

Udruženja traže od Tužilaštva i policije da, kako navode, „konačno stanu na stranu naroda i pravde i pod hitno uhapse Zorana Drobnjaka, a promoterima Rio Tinta Vučiću i Mihailovićki poručuju da su sve namere i planirane obmane oko referenduma razobličene i da samim tim prestaje i potreba da se Rio Tinto skandalozno reklamira na RTS-u“.

Bonus video: Stojković: Rudnik Rio Tinta počinje da radi posle izbora u aprilu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare