Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Testiranje građana na lični zahtev na korona virus otpočelo je po odluci Kriznog štaba Vlade Srbije, a interesovanje je, prema rečima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verice Jovanović, veliko i dnevno se, kako kaže, obavi testiranje više od 100 ljudi.

Jovanović je izjavila Tanjugu da je testiranje na lični zahtev omogućilo da se bez posebnih i komplikovanih procedura u institutima, zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja jednostavnom metodom, uzimanjem brisa nosa i grla, obavi pregled posle kojeg se u roku od 24 do 48 časova dobija rezultat, neophodan za putnike u međunarodnom saobraćaju.

Jovanović je građanima preporučila da se detaljno informišu pre nego krenu na put o pravilima koja postavljaju države u okruženju, kao i u EU.

„Testiranje se obavlja po jedinstvenoj ceni od 6.000 dinara, kako u Institutu za javno zdravlje Srbije, tako i u svim ostalim zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja. Nema nikakvih dodatnih troškova“, objasnila je Jovanović za Tanjug.

Prema njenim rečima, uplata se obavlja preko jedinstvenog žiro-računa koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takođe objašneno na koji način treba izvršiti uplatu.

„Sa tom potvrdom se dođe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta. Ostavljaju se lični podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat“, rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, procedura se odvija brzo, a u Institutu „Batut“ formirane su dve ambulante i u svakoj od njih rade po dva sanitarna inženjera koji uzimaju briseve, neophodne podatke i tu se takođe, kaže, popunjava i jedan upitnik.

„Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19 koja nam je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji naše zemlje“, dodala je ona.

Jovanović kaže da se građani mogu javiti i za besplatno testiranje ukoliko imaju simptome ili znake respiratorne infekcije koja može biti povezana sa kovidom-19.

„Vremenski period izdavanja rezultata je isti i sistem zdravstvene zaštite i naša država su spremni da u skladu sa indikacijama omoguće testiranje za sve slučajeve koji su suspektni“, istakla je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare