Jovanović: Svi su u riziku od zaraze, pa i korisnici domova

Društvo 31. jul. 202017:03
Podeli:
dr Verica Jovanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema podacima koje objavljuje ministarstvo rada, primetan je rast broja zaraženih među korisnicima i zaposlenima u socijalnim ustanovama i staračkim domovima. Direktorka "Batuta" Verica Jovanović kaže da je takva situacija očekivana, s obzirom na to da se od početka meseca beleži porast broja zaraženih i u opštoj populaciji.

Prema podacima iz saopštenja koje je objavljivalo Ministastvo za rad, primetan je porast broja zaraženih u socijalnim ustanovama i staračkim domovima. Tako je 14. jula zaraza bila potvrđena kod 15 korisnika i 34 zaposlena, da bi 17. jula na koronavirus bio pozitivan 21 korisnik i 38 zaposlenih. Već 20. jula pozitivno je 63 korisnika i 53 zaposlenih, a podaci za 30. jul govore o 244 zaražena korisnika i 101 zaposlenom sa potvrđenim prisustvom koronavirusa.

Pročitajte još:

Na pitanje zašto se beleži rast broja zaraženih u socijalnim ustanovama i staračkim domovima, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“ odgovara da je broj zaraženih u našoj zemlji generalno povećan od početka meseca.

„Ne može se očekivati da postoji izolovana zajednica, u kojoj ne možemo uopšte očekivati ovaj virus. Ako rizik u populaciji postoji, i ako imamo veću učestalost inficiranja i obolevanja od novog koronavirusa, onda raste i broj zaraženih u takvim ustanovama“, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da zdravstveni sektor u saradnji sa ministarstvom za rad, a i nezavisno od toga, vodi evidenciju o epidemijama koje se javljaju u tim ustanovama.

„Prema tome, ukoliko se u nekoj od tih ustanova dogodi povećan broj slučajeva, onda se prijavi epidemija i situacija se rešava“, kaže Jovanović.

Odgovorićemo na pitanja iz „Otvorenog pisma“

Odgovarajući na naše pitanje zašto „Batut“ nije dostavio podatke o zaraženima i preminulima u ustanovama za osobe sa invaliditetom grupi organizacija na čelu sa Human Rights Watch, direktorka tog Instituta Verica Jovanović je rekla da takvi zahtevi često, osim nominalnih podataka, zahtevaju i prateću analizu.

„Pri tome, prikupljanje podataka koji govore u kretanju smrtnosti ili obolevanja u nekoj populaciji podrazumeva, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, veoma često zadovoljenje zakonskih pravila i o tome kako se nešto i potvrđuje, a pogotovo ako je reč o medicinskoj dokumentaciji i evidenciji“, rekla je Jovanović.

Verica Jovanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je obećala da će svi koji su uputili zahteve dobiti podatke, ali nije precizirala nikakav rok u kome bi ti odgovori mogli da stignu.

Podsećamo, šest organizacija koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom i ljudskih prava, na čelu sa Human Rights Watch, uputile su otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić, zabrinute zbog „hiljada žena, muškaraca i dece koji žive u ustanovama širom Srbije“.

Foto:Screenshot

„Obraćamo Vam se kako bismo zahtevali jasne informacije o ukupnom broju zaraženih i preminulih u ustanovama za osobe sa invaliditetom, počev od 11. marta 2020, kad je Svetska zdravstvena organizacija izbijanje virusa Covid-19 proglasila pandemijom“, zatražile su te organizacije u otvorenom pismu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar