Milenko Jovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović upozorio je u Dnevniku TV N1 da su podaci o zagađenju vazduha u Srbiji u 2021. godini katastrofalni.

NEA je po prvi put napravila detaljan izveštaj koji su gradovi protekle godine bili najzagađeniji. Novi Pazar i Valjevo imaju najviše problema sa lošim vazduhom.

„Oni jesu dominantni po zagađenju PM česticama, pre svega PM 10 i PM 2.5, sa danima koji prelaze i po četiri do pet puta iznad limita od 35 toko godine, znači prekoračenja dnevnih srednjih vrednosti PM 10 čestica, ali tu treba znati da su i drugi gradovi veoma ugroženi, svi oni koji mere PM čestice imaju prekoračenja. Imaju loš kvalitet vazduha“, istakao je Jovanović.

Dodao je i da se pod tepih gura problem zagađenog vazduha koji postoji već decenijama, a poslednjih godina se, prema njegovim rečima, intenzivira.

„Rešenje je da se konačno odvoje, da stručnjaci počnu da daju savete, a ne političari, da se odvoji novac koji je za to neophodan, a koji je daleko manji od troškova lečenja obolelih i prerano izgubljenih života“, poručio je on.

Uveren je, kako je naveo, da bi se sa dve milijarde evra za pet godina u Srbiji drastično poboljšao kvalitet vazduha i time bi se spasilo hiljade života.

BONUS VIDEO: Zagađenje vazduha: Jesmo li već otrovani