Jovanović: Mnogi su okaljali ugled novinarske profesije

Društvo 19. maj. 202117:12
Podeli:
Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Mediji su glavno sredstvo da informacije dođu do građana, međutim u našoj zemlji se sve više sprovodi kontrola nad njima. Zbog toga, mnoga javna glasila danas lažu svoju publiku, jer je lakše vladati uz pomoć kontrolisanih medija i dezinformisanog naroda.

Manjina novinara koji obavljaju svoj posao časno, pošteno i u skladu sa profesionalnim kodeksom najčešće su etiketirani „izdajnicima“ i „stranim plaćenicima“ koji sarađuju sa tajkunima i opozicionim liderima.

Pročitajte još...

Najčešće pitanje sa kojim se predstavnici novinarskog esnafa susreću, a koja su upućena od strane javnih funkcionera su „Za koga radite?“. Takođe, stiče se utisak da su pritisci na objektivne medije u lokalnim sredinama najveći. Medijske slobode u našoj zemlji ugrožava i favorizovanje provladinih medija, tabloida, portala, kao i pojedinaca koji plasiraju neistinite informacije.

Opšte je poznata činjenica da upravo oni koji pišu hvalospeve na račun aktuelnog režima dobijaju više od 70 odsto sredstva opredeljenih za informisanje, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Time se može zaključiti, direktno ugrožavaju opstanak onih koji rade u interesu celokupne javnosti. Naravno, ne treba izostaviti podatak da proteklih godina nije bilo ubistava novinara, ali je nepobitna činjenica da su verbalni napadi skoro svakodnevni, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Evidentni su ataci na imovinu objektivnih pojedinaca novinarske profesije, ali i pokušaj ubistva Milana Jovanovića kome je zapaljena kuća, a samim tim ugrožen njegov i život njegove porodice decembra 2018. godine.

Novinar Milan Jovanović je ocenio za portal Nova.rs da je sloboda medija kod nas veoma diskutabilna.

„Vi možete danas da napišete šta god hoćete, ali je pitanje da li ćete sutrašnji dan dočekati živi, o čemu svedoči najbolje moj slučaj“, naveo je on ali i podsetio na ubistva kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Prema njegovim rečima Srbija je daleko od slobode informisanja jer je vladajuća stranka otkupila gotovo sve medije.

„Ostala je nekolicina nas koji smo nezavisni. Došli smo do toga da ne smemo da razmišljamo sopstvenim glavama, a kamoli da napišemo istinu. Vrlo sam zabrinut za vas mlađe koji radite pošteno. Ne znam do kada će ovo trajati i na šta će izaći ali od slobode medija nema ni S“, istakao je Jovanović.

Komentarišući svoj slučaj, kolega kaže da je presuda kojom je Dragoljub Simonović osuđen na 4 godine i tri meseca zatvora stigla do Apelacionog suda, ali da ne zna kada će predmet biti uzet u razmatranje. On smatra da ukoliko dođe do potvrđivanja presude bivšem predsedniku opštine Grocka, kao naručiocu paljenja kuće i njegovim saradnicima, biti koliko-toliko slobode u radu medijskih poslenika.

„Time bi se predupredio svaki sledeći napad na novinare i to bi trebalo da bude malo svetlo na kraju tunela“, ispričao nam je Jovanović.

Kako kaže i njega i sve časne predstavnike novinarske profesije nazivaju „stranim plaćenikom“, „domaćim izdajnikom“, a funkcioneri izbegavaju da daju odgovore na pitanja bežeći.

„Mi ne pristajemo na naručena pitanja ni od koga. Pre nekoliko dana od nas je pobegao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Oni se kriju jer nemaju odgovore, a kakva je situacija u Grockoj da i ne govorim“, rekao je Jovanović dodajući da aktuelni predsednik opštine Grocka zajedno sa svojim saradnicima „ruke“ drži duboko u budžetskoj kasi.

Jovanović smatra da su ekonomski pritisci na objektivne novinare ogromni, a sume koje dobijaju od lokalnih budžeta za projekte su smešni.

„Redakciji portala Žig info je isključena struja 4 godine, pa smo bili prinuđeni da nabavimo agregat za koji sami kupujemo gorivo da bismo se snabdevali električnom energijom, kako bismo obaveštavali javnost šta se kod nas događa“, naglasio je Jovanović.

Iako su ga kako kaže pritisle godine i dalje će izveštavati građane tačno, pravovremeno i objektivno.

„Novinar danas mora biti hrabar i pošten, a takvih još malo ima. Mnogi od njih su okaljali obraz naše profesije, jer su postali portparoli vladajuće stranke. Ne znam zašto se nazivaju novinarima kad se samo bave SNS od koje dobijaju ogromna sredstva. Nama su nudili bezobrazno veliku cifru kako bi otkupili portal Žig info i zataškali pokušaj mog ubistva i paljenje kuće, ali mi smo to odbili jer bismo se stideli nas samih“, zaključio je Jovanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar