Foto:N1

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), od 1991. godine, od izbijanja oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ, još se traga za više od 10.000 nestalih, saopšteno je danas na konferenciji za novinare povodom 30. avgusta – Svetskog dana nestalih.

Šef regionalne delegacije MKCK u Beogradu Gordana Stijačić upozorila je na usporavanje dinamike pronalaženja nestalih lica. Ona je naglasila da je u toku 2018. pronađeno i identifikovano 111 lica, prošle godine je to bilo 218, dok je tokom ove godine pronađeno svega 19 ljudi.

Stijačić je apelovala da svi zajedno, i zvaničnici iz regiona i predstavnici međunarodnih institucija ulože dodatni napor i istinski se posvete rešavanju ovog, pre svega humanitarnog pitanja.

Zabrinuti zbog usporavanja procesa rešavanja slučajeva nestalih, koji je u poslednje vreme skoro zaustavljen, MKCK je 2018. predstavio petogodišnji plan koji podrazumeva pojačane napore i direktno angažovanje stručnjaka iz MKCK na pretraživanju arhiva medjunarodnih organizacija i vojnih jedinica prisutnih na terenu u vreme sukoba na području zapadnog Balkana, isključivo u svrhu pronalaženja informacija o sudbini nestalih ili lokacija gde su sahranjeni posmrtni ostaci onih koji su stradali.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i kidnapovanih lica sa prostora bivše SFRJ Duško Čelić istakao je da ta udruženja traže istinu o sudbini njihovih najbližih koji su nestali, ali i kaznu za one koji su počinili zločine.

On je istakao da je delegacija Koordinacije razgovarala sa predsednikom Srbije o donošenju zakona o nestalim licima i pravima njihovih porodica. Kako je Čelić naglasio, prema nezvaničnim informacijama nova Vlada Srbije će raditi na pripremi tog zakona.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović istakao je da je pitanje nestalih lica isključivo humanitarno pitanje, koje se ne sme politizovati. On je dodao da se bez rešenja ovog pitanja ne može govoriti o pomirenju u regionu.

Miladinović je naglasio da porodice nestalih nisu i ne smeju ostati same, i da se u ovoj proces moraju uključiti svi državni organi.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Srbije Veljko Odalović rekao je da je do sada rešeno više od 24.000 slučajeva nestalih, pre svega civila, koji su bili najveće žrtve sukoba na prostoru bivše SFRJ.
On je istakao da se društva i države na ex-ju prostoru nisu na adekvatan način odredile prema tim žrtvama i zločincima.

Odalović naglašava da nedostaje iskrena podrška država i centara moći u potrazi za nestalima. On je istakao da je Srbija i njena komisija našla tela oko 1.400 nestalih.

Problem je, prema njegovim rečima, što se grobnice na teritorijama drugih država ne ekshumiraju.

Odalović ističe da ima puno informacija, koje nisu stavljene u funkciju pronalaska nestalih, dodavši da je Briselski dijalog dobio još jednu temu – pitanje nestalih sa Kosova i Metohije.

Odalović je naglasio potrebu otvaranja arhiva KFOR, UNMIK i drugih međunarodnih organizacija koje su radile na prostoru bivše Jugoslavije u vreme ratnih sukoba, naravno isključivo za potrebe traženja nestalih. On je podsetio da je više od trećine lica koja se još traže srpske nacionalnosti.

Na početku konferencije pet članova porodica nestalih čija je sudbina i dalje nepoznata, govorili su o svojim najbližima i načinu na koji su nestali, odnosno stradali. (kraj) vbr/zp
13:06

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar