vakcina protiv gripa
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Beograd je žarište, više od polovine zaraženih je u prestonici", podatak je koji odzvanja proteklih dana. U petak je zabeležen i rekordan broj novozaraženih od početka epidemije koronavirusa - 579. Kako jača prisustvo virusa, jača i potreba za preciznim podacima, a do njih je gotovo nemoguće doći. Statistika o gradovima i opštinama sa najvećim brojem zaraženih nije javno dostupna i objedinjena na zvaničnom sajtu https://covid19.data.gov.rs/. Poslednji podaci takve vrste objavljeni su 10. juna, a od tada je zavladao muk.

Podaci o pojedinačnim statističkim parametrima za gradove i opštine osvanu sporadično u medijima, ali zainteresovana javnost ili „obični“ građani do njih ne mogu tek tako da dođu.

Dosta puta smo čuli i to da bi strategija borbe protiv korone trebalo da se vodi na lokalnom nivou – regionalno.

Iz Kriznog štaba su nemalo puta poručivali da bi pojedinačne mere trebalo da se donose u skladu sa epidemiološkom situacijom u određenom gradu ili okrugu. Kako da znamo šta nam je činiti, ako nam nisu dostupne kockice koje treba da slože ceo mozaik, ako nam nisu dostupni  podaci od grada do grada?

Zapitali smo se i kako mediji dolaze do podataka o broju zaraženih od grada do grada, a onda smo iz sopstvenog iskustva shvatili da se to, očigledno, događa tako što vam članovi Kriznog štaba taj podatak pošalju SMS-om.

Jednom smo te podatke dobili od Branislava Tiodorovića, a drugi put od Darije Kisić Tepavčević. Šta da rade svi oni koji nemaju njihov kontakt i ne mogu da dopru do njih?

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U vazduhu se oseća i sumnja da se pojedinačni podaci ne objavljuju kako se ne bi jasno videle sve nepodudarnosti sa ukupnom zvaničnom statistikom koju nam svakodnevno saopštavaju u 15 časova.

Od početka pandemije više puta smo čuli dokaze koji dovode u sumnju zvanične podatke i statistiku, nedostatak pojedinačnih podataka tu sumnju dodatno podgreva.

Čekajući Batut…

Krovna institucija koja bi trebalo da nas opskrbi validnom statistikom je „Batut“, na to nam je ukazano i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Kada smo dr Srđu Jankovića pitali zbog čega podaci o broju pozitivnih na koronu po gradovima nisu javno dostupni, član Kriznog štaba prvo je rekao da ti podaci jesu javno dostupni, a kada smo ga pitali gde – on se pozvao na Batut.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Broj zaraženih 22.10 
Beograd 218
Valjevo 20
Kragujevac 16
Novi Sad 11
Vranje 8
Loznica, Prijepolje, Trstenik po 7
Aleksandrovac, Mionica, Kraljevo, Zrenjanin po 6
Merušina 5
A ostali, kako nam je rekla Kisić Tepavčević u ostalim opštinama brojka je bila ispod pet zaraženih

„Prava adresa za sve zvanične podatke o epidemiji je Batut“, kazao je Janković.

Direktorki „Batuta“ Verici Jovanović postavili smo pitanje kada će se podaci o epidemiji po gradovima ponovo objavljivati na jednom mestu. Odgovora nema od četvrtka. Pitali smo i zamenicu direktora „Batuta“ Dariju Kisić Tepavčević. Od nje nismo dobili odgovor o tome kada će nam podaci ponovo biti dostupni, ali smo dobili podatke o broju zaraženih po opštinama za četvrtak.

Kad stadion zagrmi, a zvanična statistika zaćuti

Poslednji podaci i svojevrsna rang lista gradova po broju zaraženih objavljeni su u okviru rubrike statistika 10. juna.

Slučajnost ili ne, baš tog datuma odigran je i famozni fudbalski derbi Zvezda-Partizan, koji je okupio više od 15.000 navijača.

Nedugo zatim, 21. juna usledili su izbori, a dočekao nas je nagli porast broja zaraženih.

Foto: covid19.data.gov.rs

Svaku sumnju raspršiće javna dostupnost svih podataka, a do tada nam ostaje da se pitamo. Valjalo bi i da sačuvamo zdrav razum, jer pandemija nepoverenja se širi paralelno sa koronom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar