Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dobio je potvrdu da je danas na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Кlinici za infektivne i tropske bolesti "Prof. dr Кosta Todorović". U skladu s tim, Institut je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja zdravstvenim ustanovama dostavio predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama u Srbiji.

Naime, Institut je, imajući u vidu epidemiološke karakteristike ove bolesti i obaveze prema Planu aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata itd.).

Za vreme trajanja pandemije COVID-19 u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2021. godini iznosio je 74,8%, a u 2022. godini 81,3%.

Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%, a u 2022. godini 89,5%.

Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

Foto: Shutterstock

U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u poslednjih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina. Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

U slučaju pojave temperature veće od 38,5 ºC, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ:

Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Кalendarom imunizacije.

Pozivamo roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda.

BONUS VIDEO: Epidemija stomačnog virusa u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare