korona u crnoj gori
Foto:Shutterstock/Karl Allen Lugmayer

Građani Srbije ove nedelje sigurno ne mogu u Crnu Goru, a veliko je pitanje je da li ćemo moći i sledeće. Crnogorski institut za javno zdravlje najavio će da zatražiti zvanično objašnjenje kolega iz Srbije o povećanju broja izlečenih pacijenata, koji je za 24 časa porastao za 4.000 ljudi, dok ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovara da "Crnogorcima nema smisla ništa objašnjavati". Zbog rasta broja zaraženih u našoj zemlji, pitanje je i kada ćemo moći da uđemo u Sloveniju i da li će granice Hrvatske ostati otvorene za naše građane.

Da bi građani druge države ušli na teritoriju Crne Gore, njihova zemlja pre toga treba da se nađe na svojevrsnoj „beloj listi“, koju crnogorske institucije ažuriraju svakoga petka.

Ove nedelje, lista je duža za tri zemlje, Kipar, Irsku i Maltu, ali i dalje kratka za – Srbiju.

Crnogorci, naime, kao epidemiološki kriterijum za otvaranje granica u obzir uzimaju jasno i postojano smanjenje broja novih slučajeva, stopu hospitalizacija i broj pacijenata u jedinicama za intenzivnu negu kao i broj aktivnih slučajeva.

„Epidemiološkom procenom i analizom oboljevanja je utvrđeno da stopa aktivnih slučajeva od 25 na 100.000 stanovnika ukazuje na nivo lokalne transmisije koji predstavlja prihvatljiv rizik za nesmetano kretanje i boravak stanovnika tih država u Crnoj Gori“, kriterijum je crnogorskog Instituta za javno zdravlje, koji primenjuje na sve, pa i Srbiju.

Sa druge strane, naša zemlja je u petak pribegla, kako je objasnila dr Darija Kisić Tepavčević, „reklasifikaciji statusa pozitivnih slučajeva„, što znači da oni koji imaju blagu sliku nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, gde ostaju 14 dana.

dr Darija Kisić Tepavčević / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

„Ukoliko posle te dve nedelje ne razviju ni jedan simptom, rade PCR test i, ako su negativni, označavaju se kao zdravi“, izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Takva „reklasifikacija“ je za rezultat imala povećanje broja izlečenih u Srbiji za 4.000 ljudi, sa 6.931 u petak na 11.056 u subotu, što znači da trenutno imamo 7 zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Tim je Srbija formalno stekla uslov da njenim građanima bude dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez prethodnog boravka u karantinu, jer je broj aktivnih slučajeva zaraze pao ispod 25 na 100 hiljada stanovnika, kako traži Podgorica.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, međutim, umesto stavljanjem na „belu listu“ za ulazak u tu zemlju odgovorio najavom da će od kolega iz Beograda zatražiti objašnjenje o primenjenoj metodologiji kada je reč o povećanju broja izlečenih.

Tim povodom za sada se sa srpske strane oglasio samo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ocenom da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata zemlji koja, kako kaže, nema rezultate, niti adekvatno znanje o virusu korona.

Problem za Srbiju, međutim,  predstavlja uporan rast broja zaraženih u proteklih nekoliko dana, kao i pojava novih žarišta, uključujući tu studentske domove u Beogradu kao i gradove poput Novog Pazara i Tutina. Najnoviji porast dovodi u pitanje da li će Srbija i pri sledećem ažuriranju crnogorske „bele liste“ i dalje ispunjavati traženi uslov.

Podsećamo, danas je registrovano 73 novozaraženih,  juče 82 osobe , dok je u subotu taj broj iznosio 74 potvrđena slučaja.

Pročitajte još:

U petak je najveći broj novih slučajeva koronavirusa, 22 od 96, registrovan je u Beogradu, a prestonica je sve vreme na čelu po broju zaraženih.

Prema jučerašnjem preseku, Beograd je imao 29 novozaraženih, a u subotu 18 slučajeva.

Srbiji na ruku ne ide ni ocena hrvatskih zvaničnika, koji su je, zajedno sa Severnom Makedonijom i BiH, svrstali među države regiona čija se epidemiološka slika pogoršava, i za koje bi granica sa Hrvatskom mogla da se zatvori.

Prethodno je saopšteno da u Sloveniju bez ikakvih restrikcija mogu da uđu građani 17 zemalja, među kojima ima i onih koje nisu članice EU, a na toj listi nema Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare