Zeleznik pukla cev poplava dvoriste havarija voda
Foto:Privatna arhiva

Nakon što se našem portalu javio Milosav Lukić i ispričao da mu je u dvorištu kuće u Železniku 24. juna eksplodirala cev za vodu koja je napravila totalnu katastrofu, a zbog te eksplozije, prema njegovim rečima ni Mladenovac nema vodu, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, za Nova.rs su rekli da su uradili sve po zakonu i dodali da se kuća pomenutog Milisava ne nalazi u katastru, već se vodi kao njiva prve klase.

Njihov odgovor vam prenosimo u celosti:

„Dana 24. 06. 2021. godine, posle 22 časa, Javnom komunalnom preduzeću „Beogradski vodovod i kanalizacija“ prijavljen je defekt na cevi za vodu u naselju Železnik, a naše ekipe odmah su izašle na teren i utvrdile da se radi o kvaru na cevovodu profila 500 mm u dvorištu porodične kuće, broj parcele 4709 KO Železnik. Voda je zatvorena istog dana oko ponoći, što je optimalno potrebno vreme da se zatvori magistralni cevovod Bele vode – Železnik, a da pri tome ne bude ugrožen ostatak sistema i ne poveća mogućnost defekta u njegovim ostalim delovima. U dogovoru sa vlasnikom kuće, nadležna služba Sektora distribucije vode je u ponedeljak 28. 06. otpočela radove na sanaciji defekta, međutim vlasnik je odjednom zabranio već započete radove na svojoj parceli. Apsolutno su netačne tvrdnje vlasnika kuće da se cev gradskog vodovoda u njegovom dvorištu nalazi nelegalno, jer je cevovod DN500 mm deo magistralnog sistema gradskog vodovoda, čiji se položaj i trasa nalaze u GIS-u i isti je kartiran u RGZ-u. Sa druge strane, kuća koja je prema tvrdnjama vlasnika ugrožena, ne postoji u katastru nepokretnosti, već se vodi kao njiva prve klase.

Zeleznik pukla cev poplava dvoriste havarija voda
Foto:Privatna arhiva

Odbijanjem da dopusti ekipama JKP „Vodovod i kanalizacija“ da poprave defekt, vlasnik kuće ne samo da krši član 21. Zakona o komunalnim delatnostima po kome je vlasnik ili korisnik nepokretnosti dužan da omogući vršiocu komunalne delatnosti intervenciju na izgrađenoj komunalnoj infrastrukturi i postrojenjima, uz obavezu vršioca komunalne delatnosti da nadoknadi štetu nastalu usled intervencije, već može potencijalno i da ugrozi vodosnabdevanje građana delova opštine Čukarica (Železnik, Velika Moštanica, Sremčica, Ostružnica), cele opštine Barajevo, kao i Ripnja i podavalskih naselja.

Kao potpuno netačne ocenjujemo insinuacije da je upravo zbog defekta na ovom cevovodu došlo do prekida u vodosnabdevanju Opštine Mladenovac, što je vlasnik, po sopstvenom priznanju „načuo“, jer Opština Mladenovac nije u sistemu JKP BVK, sa ovom opštinom ne postoji konekcija cevovoda i ista se snabdeva sa sopstvenih izvorišta, a samim tim ni isključeni deo cevovoda DN500 mm ne može ni na jedan način da utiče na snabdevanje vodom građana Mladenovca.

Procenitelji osiguravajuće kompanije izašli su na teren i nakon izvršene kompletne procene i kompletiranja dokumentacije, materijalna šteta će oštećenim građanima biti nadoknađena u roku od 15 dana“, rekli su iz Vodovoda.

Stanje u dvorištu Lukića kada je pukla cev:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare