Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Obaveštenje kojim se nevakcinisanim advokatima i strankama zabranjuje ulazak u Advokatsku komoru u Kragujevcu, zapalilo je društvene mreže i izazavlo buru reakcija. Naš portal je pokušao da dobije objašnjene u vezi sa ovim obaveštenjem, ali nam je predsednik Komore, advokat Zvonko Marković, kratko odbrusio ''da ne razgovara sa novinarima'' i zalupio slušalicu, te ne možemo da potvrdimo autentičnost obaveštenja.

Na fotografiji koja kruži društvenim mrežama doslovce piše “Zabranjen ulaz u prostorije Advokatske komore Kragujevac advokatima i strankama koji nisu vakcinisani protiv virusa Covid 19″. Međutim, ne zna se pouzdano gde je ovo obaveštenje uslikano i da li je autentično, pošto nije istaknuto nigde na vidljivim i dostupnim mestima Advokatske komore.

Predsednik Advokatske komore Kragujevca, Zvonko Markoviž, čiji potpis navodno stoji ispod ovog obaveštenja, odbio je da razgovara sa nama i u telefonskom razgovoru nam je kratko odbrusio “da ne razgovara sa novinarima“ i zalupio slušalicu.

U jednoj poznatoj kragujevačkoj advokatskoj kancelariji potvrdili su nam da se o navodnoj zabrani ulaska nevakcinisanim advokatima “već dva dana priča“, ali nisu mogli sa sigurnošću da kažu da li je takvo obaveštenje zaista negde i osvanulo.

Međutim, pouzdano saznajemo da su advokati jutros dobili mejl iz Advokatske komore u kome se apeluje da se vakcinišu. U tom mejlu između ostalog se navodi da je Komora izgubila sedam advokata od posledica infekcije koronavirusom, te apeluju na sve kolege da se vakcinišu, izuzev onih koji to ne mogu zbog zdravstvenih razloga.

Takođe, naš sagovornik kaže i da je u advokatskoj viber grupi bilo mnogo negodovanja povodom navodne zabrane ulaska nevakcinisanim advokatima i strankama, kao i da je jedna koleginica napisala da “na Upravnom odboru komore nikada nije bila predložena niti usvojena takva odluka“.

Usijane mreže od kometara

Na društvenim mrežava ovu navodnu odluku o zabrani za nevakcinisane građane i advokate, korisnici karakterišu kao “skandaloznu i sramnu“, uz ocenu da pravnici krše Ustav i zakone sopstvene zemlje.

“Mislila sam da su advokati upućeni u osnovna ljudska prava, a sad vidim da nije tako“, napisala je jedna korisnica, a zatim su se ređali slični komentari u kojima se građani pitaju “ko će da nas brani, kad advokati sami krše zakon“.

Foto: Twitter

“Diskriminacija, odmah prijaviti Strazburu“, “Bravo..! Takvi će da nas brane na Sudu! Pa ni Ustav Republike Srbije nisu savladali“, “Protivzakonito i apsurdno, treba prijaviti i tužiti odmah, bez odlaganja“, samo su neki su od komentara revoltiranih građana.

A bilo je šaljivih komentara u kojima su se korisnici pitali gde mogu da se kupe potvrde o vakcinaciji i koliko koštaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar