Jelena Zorić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Novinarka N1 Jelena Zorić među dobitnicama je priznanja kulturnog centra BeFem "Bring The Noize" za 2020. godinu, koje ta organizacija dodeljuje za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama.

Osmog marta, na Međunarodni dan žena, po peti put za redom, BeFem je dodelio priznanja za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama – Bring the Noize za 2020. godinu. Za razliku od prethodnih godina, ovog puta događaj se održao onlajn, saopšteno je iz BeFem-a.

„Ove godine praznik smo proslavile u jednoj feminističkoj retrospektivi, i podsetile se koje su to inicijative, tokom ove godine koja je protekla u pandemiji, koje su doprinele političkoj borbi i učinile svet malo boljim mestom. Priznanja su dodeljena u oblasti ekologije, kulture, podrške marginalizovanim grupama, rada u zajednici, rada u medijima, kao i u borbi protiv seksualnog i svakog drugog oblika nasilja“, navedeno je u saopštenju, a prenosi N1.

Jelena Zorić nagrađena je kao novinarka u borbi protiv sistema i patrijarhata.

„Najlepši poklon za 8. mart koji sam ikada dobila. Sve ono što sam želela, vi mi pokazujete da sam to ostvarila, da se kao žena u ovom svetu dokažem, da pomerim neke granice i da pokažem nekim drugim ženama, pogotovo onim koje rade u medijima, da je moguće, da mi nismo ništa manje sposobne. Da dokažem i onima koji su nekad možda sumnjali u mene i koji su mi govorili da će mi biti jako teško zato što sam žena, onda su mi govorili da nije za ženu da prati teme iz crne hronike, onda su mi govorili da nije moguće da žena opstane i da zadrži svoj integritet tako što će ići noću na uviđaje snimajući zločine i da vam niko neće ukazati poverenje ili uvažiti kao novinarku. Ova nagrada pokazuje da smo u svemu uspeli“, izjavila je Zorić.

Nagradu je posvetila svim medijskim radnicama.

„Ne samo novinarkama, već i snimateljkama, fotografkinjama, onima iza kamera koje su podjednako važne – organizatorke, realizatorke. Kada radite na televiziji, nezamislivo je koliko su bitne šminkerke, stilistkinje, a za mene izuzetno – frizerke. Ako nemam dobru frizuru, ne osećam se dovoljno snažno“, rekla je.

Privatno, nagradu želim da posvetim svim ženama sa sela, naglasila je.

„Kada ste mi javili da sam ovogodišnja dobitnica ove nagrade, prve dve osobe na koje sam pomislila su moje dve bake, koje nisu više žive. One su živele na selu i obrađivale zemlju i prodavale na pijacama i radile u kući, one su sve učinile da me vaspitaju tako da za mene ne postoje granice i da nisam manje vredna zato što sam žena“, izjavila je novinarka N1.

Osim Jelene Zorić, nagradu „Budi glasna“ (Bring the Noize) dobila je i Dženeta Agović, doktorka iz Tutina, kao žena na prvoj liniji borbe protiv kovida, i Festival Krokodil, za promociju ženskog stvaralaštva.

Nagrađene su i: Ivana Mastilović Jasnić, kao novinarka u borbi protiv sistema i patrijarhata, Mirjana Mirosavljević Bobić, za feminističko prijateljstvo i podršku, muzička grupa „PRETTY LOUD“, za borbu za glas Romkinja, „Klub finih zanata“, za feministički otpor konzervativizmu na lokalu, kao i Jasna Đuričić, za umetnički doprinos borbi za suočavanje sa prošlošću i ratovima devedesetih.

Priznanje je dobila i Solidarna kuhinja, za „Recept za solidarnost“, Anne Marie Alves Ćurčić inicijativa „Za tebe, važno je“ – Priznanje „Za sve nas važno je – doprinos borbi za unapređenje mentalnog zdravlja“, Anđelka Nikolić i grupa HopLa – Priznanje za feminističku mobilnost, kao i Ženski centar Užice, za zelene modne politike, i Danijela Štajnfeld – Priznanje Čin otpora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar