Ni ove ove godine polaganje male mature nije zaobišao skandal... Rešenja kombinovanog testa pojavila su se juče ujutru na društvenim mrežama - za vreme njegovog trajanja. Sumnja se da je rešenja uslikao učenik iz Osnovne škole ‘’Bratstvo’’ iz Novog Pazara. Policija je pokrenula istragu, a predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković za "Probudi se" kaže da je ključni problem u tome da je, pre bilo kakve istrage, ministar prosvete za sve okrivio - nastavnike.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za Nova.rs rekao da misli da sporni jučerašnji test neće biti poništen, jer su rešenja uslikana dok je on bio u toku i da učenici nisu mogli da ih vide.

Gošća „Probudi se“, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković međutim, upozorava da je u celoj priči oko kombinovanog testa najporaznije to što je ministar prosvete opet prvo uperio prst u nastavnika kao krivca, bez ikakve prethodne istrage.

“ Šarčević uvek unapred zna da je kriv- nastavnik. I prošle godine, kada se pokazalo da krivica leži na potpuno drugoj strani, prvo je kriv bio nastavnik. I sada, kriv je nastavnik. Nastavnici su, izgleda, „najgori“ u ovom sistemu“, kaže Janković, uz dozu ironije.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće sprečiti krađu i otkrivanje testova, Janković je rekla da prvo moramo da se zapitamo koji je bio cilj ovogodišnjeg testiranja.

„Ovoga puta smo samo maltretirali osmake, proveravali novi softver na njima, jer softver je kupljen pa mora da se upotrebi. Dakle nije bio cilj da se organizuje realni ispit znanja, već je do ovoga doveo jedan ‘finansijski splet okolnosti’. Dok bude tako, proces testiranja ne može da bude izveden kako treba“, ocenila je Jasna Janković.

Dodala je i da smatra da bi poništavanje testiranja bilo komplikovano, jer je pitanje šta bi bilo sa testovima iz matematike i maternjeg jezika, koje su osmaci već polagali, a takođe se još ne zna da li se problem sa kombinovanim testom desio samo u Novom Pazaru, ili i još negde u zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar