Jasna Jankovic
Jasna Janković Foto:FoNet/Milica Vučković

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je u emisiji N1 Studio Live da je odluka Tima za škole pogrešna, kao i da su pedijatri ujedinjeni u stavu da je ovaj virus opasan i da zbog toga deca treba da ostanu kod kuće. Ona je dodala da ne vidi način na koje bi se sprovele mere o udaljenosti deceod jednog metra u učionicama, kada se u njima nalazi po 30 ili 35 učenika.

Podsetimo, Tim za škole doneo je odluku da od ponedeljaka, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Za učenike srednjih škola nastava će se takođe odvijati prema kombinovanom modelu.

„Tim za škole je doneo pogrešnu odluku. Podsećam da smo produžavali zimski raspust kada smo imali običan grip,a sada kada je 17 ili 18 hiljada zaraženih, mi se pravimo kao da je sve u redu. Đaci će se vratiti u škole od prvog do četvrtog razreda i preporučeno je da budu na distanci od jedan metar. Dakle, mi se dve godine vrtimo u krug, na jednoj strani saopštavamo koliko ima dnevno zaraženih, a na drugoj strani kažemo da deca budu na jedan metar razlike. A u učionici je 30 do 35 đaka. Ja ne znam kako je to moguće“, kaže Janković.

Ističe da ne zna ko sačinjava Tim za škole, i navodi da dok se na jednoj strani pokušava da se situacija prikaže normalnom, na drugoj strani je epidemiološka situacija sve gora.

Napominje da je gotovo neverovatno da ministar Ružić uopšte ne govori o tome koliko je nastavnika zaraženo.

„Valjda svi znaju da sa decom u školama rade nastavnici, profesori, učitelji, vaspitači, a ne postoje podaci o njima. Verujem da je tri odsto zaražene dece, ali sam po prvi put čula da pedijatri kažu da je ovo virus koji bi decu trebalo da zadrži kod kuće. Neki od njih su do sada govorili da treba da se ostane kod kuće, neki da virus nije problematičan za decu, a sada prvi put govore da je ovo virus koji se brzo širi i koji je opasan“, kazala je ona.

Ponavlja da od početka epidemije nije bilo zvaničnih podataka o broju zaraženih nastavnika, kao i da nema objašnjenja zašto je to tako, piše N1.

„To treba pitati ministra. Možda ima razlog što stalno pominje broj zaražene dece, a ne pominje zaražene nastavnike. A da li ćemo imati ko će da nas menja – nećemo! I uskoro nećemo imati one koji će hteti da rade u prosveti. Ova pandemija i čitava situacija u kojoj se prosveta nalazi nama govori da ovoj državi obrazovanje nije potrebno“, naglasila je Janković.

BONUS VIDEO Nastavak škole uz najgoru epidemijsku sliku? – gost Branko Ružić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar