Foto: Nova.rs/video

Korona i školstvo se od početka pandemije dodiruju na takav način i čine takvu kombinaciju da ona definitivno izaziva najveću pažnju, a svakako i zabrinutost. O izazovima u kontekstu nastavka škole uz najgoru epidemijsku sliku i onome što donosi budućnost danas je u emisiji "Među nama" govorio ministar prosvete Branko Ružić.

Školska godina se nastavlja u ponedeljak a još uvek se razmatra model koji će biti primenjen.

Na pitanje da li je definitivno da će deca od 5. do 8. razreda osnovne škole takođe pohađati onlajn nastavu, ministar prosvete Branko Ružić odgovara da nije.

„Mi od avgusta, upravo zahvaljujući tom semafor modelu koji smo usvojili, na timu za škole u kome sede referentni ljudi u kontinuitetu pratimo situaciju, upoređujemo podatke i informacije koje dobijamo od naših školskih uprava. Danas smo prosto razmatrali ovu situaciju i rizike od samog sezonskog gripa koji zajedno sa koronom može da izazove određene probleme“, kaže Ružić.

PROČITAJTE JOŠ:

U tom smislu, dodaje Ružić, došlo se do zaključaka koji su neupitni.

„A to je da će deca od 1. do 4. razreda osnovne škole pohađati neposredno nastavu i da će srednjoškolci najverovatniji pohađati kombinovani model nastave„, objašnjava on.

Što se tiče učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, Ružić kaže da o tome i dalje imaju konsultacije i da će sutra ujutru objaviti zvaničnu odluku.

Upitan zašto se insistira na neposrednoj nastavi, ministar odgovara:

„Ja ne vidim da bilo ko insistira. Ako pogledate mnogo ozbiljnije države Evropske unije, kao i SAD i Rusiju, videćete da tamo nema neposrednog modela. Nema insistiranja, ima samo jednog realnog pristupa“.

Cele gostovanje možete pogledati ovde:

Bonus video: Korona VS referendum – čija je veća izlaznost?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram