Jasna Janković Foto: N1

Radna grupa za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete usaglasila je ključne mere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu kako bi se unapredio sistem za reagovanje na nasilje u školama, kao i za njegovu prevenciju. Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, komentarišući te mere u Danu uživo, kaže da ono što su najviše tražili da se usaglasi - nije usaglašeno. A to je - "povećanje broja pedagoga, psihologa, specijalnih pedagoga i socijalnih radnika zbog preventive".

Jankovićeva kaže da će sačekati 24. decembra kako bi videli šta će dobiti, a navodi da ono što su najviše tražili da se usaglasi, nije usaglašeno. „Povećanje broja pedagoga, psihologa, specijalnih pedagoga i socijalnih radnika radi preventive… Mi smo insistirali na preventivi, a bojim se da se nekako sada stvar okrenula ka kaznama, to nije bila naša ideja“, dodaje.

Kaže da će sačekati do 24. da vidi šta će ministarstvo da pošalje svim članovima Radne grupe, jer se „desilo da se usaglasimo na sastanku, a da posle u tekstu ne vidimo ono što smo usaglašavali“.

Sumnja da će biti povećan broj psihologa i pedagoga i objašnjava odakle ta sumnja: „Da biste to uradili, morate da promenite način finansiranja, a nije bilo reči o tome, ni jedne jedine“.

Usaglašene mere nazvala je „nekakvim mogućnim kozmetičkim zahvatima, a ne suštinskim promenama“.

Suštinske promene su, kaže – da se radi sa svakim detetom, ali navodi šta ostaje kao problem. „Ako nemamo dovoljno ljudi i veću pomoć nastavnicima, onda ne možemo da radimo ništa drugo osim ovoga što radimo, a vidimo da je to nedovoljno – jer vidimo da je sve više nasilja“, konstatovala je.

Ponovila je da je taj sindikat insistirao na povećanom broju izvršilaca i navela da ne vide da je ministarstvo razumelo tu našu poruku. „Jer raditi na kaznenoj politici možete kada imate dobru preventivnu politiku, pa onda ako ona ne da rezultate – bavite se kaznama. Mi smo sada povećali kazne za roditelje, razmišljamo o povećanju kazni za počinioce, a o preventivi nismo rekli ništa, osim što je ostavljeno školama da se same snalaze. Škola da je mogla, ona bi se već snašla, ali ne može“, zaključuje Jankovićeva.

***

BONUS VIDEO: Ministar Ružić: Roditelj učenika napadača iz Subotice dostavio dokumentaciju da mu je dete bilo neuračunjljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar