Jakob Stausholm
Jakob Stausholm Foto:Promo/riotinto.com

Jedna od vesti koja je obeležila današnji dan je susret predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, najavljena su ulaganja od 450 miliona dolara. Oko kompanije Rio Tinto diže se velika prašina u Srbiji i u svetu, svaki njihov posao praćen je kontroverzom i burnim reakcijama onih koji se bave zaštitom prirode. Geološka istraživanja koja ova kompanija obavlja u Srbiji i projekat "Jadar" predmet su brojnih kritika i protesta, baš zato smo proučili ko je Srausholm - čovek koji u ime Rio Tinta razgovara sa predsednikom Srbije i rešava krize.

„Financial Times“ je Staushola nazvao Rio Tintovim čovekom za krize, pa nije ni čudo što se on baš sada pojavljuje u Srbiji. Ovaj Danac je imao važnu ulogu u „peglanju“ krize kada su uništene pećine  Aboridžina stare 46.000 godina.

U zvaničnoj biografiji stoji da se kompaniji  Rio Tinto ovaj menadžer pridružio u septembru 2018. godine. Izvršni direktor je zvanično postao u januaru 2021, a zadužen je i za finansije i profit ove korporacije.

„On se bavi ‘maksimiziranjem’ novčanog toka“, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Pre nego što se pridružio kompaniji Rio Tinto, Jakob je bio glavni službenik za strategiju, finansije i transformaciju Grupe Maersk, bavio se digitalizacijom, IT-om, pravnim kao i funkcijama. Bio je i finansijski direktor grupe ISS. Pre toga, Jakob je 19 godina radio za kompaniju Shell širom Evrope, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičkog regiona.

Od 2009 do 2016. godine, Jakob je bio direktor kompanije Statoil (danas Ekuinor), uključujući poslednjih šest godina svog mandata na mestu predsednika Odbora za reviziju. Od 2006-do 2008. Jakob je bio i jedan od direktora kompanije Voodside Petroleum.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare