Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; promo Logos; printscreen

Nakon što je u gramatici za osmi razred osnovne škole "Jezičko blago" izdavača "Novi Logos", a koja se koristi u nastavnom programu, naveden zadatak u kom se spominje kablovski operater SBB u negativnom kontekstu, oglasila se izdavačka kuća sa obrazloženjem da je sporni zadatak preuzet iz teksta objavljenog na onlajn portalu Politika.rs.

Izdavačkoj kući „Novi Logos“ uputili smo mejl sa pitanjima zbog čega se u negativnom kontekstu spominje SBB u školskom udžbeniku i zašto se na ovaj način u vođenju negativne kampanje zloupotrebljava sektor obrazovanja.

Oni odgovaraju da na njihovu uređivačku politiku niko ne utiče, niti da je primer u udžbeniku gramatike za 8. razred „Jezičko blago“ naveden tendenciozno i sa lošom namerom.

„Nastava jezičke kulture podrazumeva i funkcionalno povezivanje znanja sa aktuelnim društvenim temama, podizanje svesti o kritičkom čitanju, iznošenje argumentacije i slično. U zadatku koji je naveden u udžbeniku dat je primer iz teksta objavljenog u Politici, a od učenika se traži da prepoznaju funkcionalni stil. Tekst je reprezentativan u pogledu odgovora na pitanja ko, šta, kada, gde, zašto (onako kako učenici uče o formiranju teksta), a istovremeno dovoljno stilski pomeren da kod učenika pobudi pažnju i podstakne razmišljanje i kritičku interpretaciju“, kažu iz ove izdavačke kuće.

Pročitajte još:

Dalje objašnjavaju da se od dece u konkretnom zadatku traži prepoznavanje vrste stila na osnovu stvarnog teksta.

„A sa ovakvim tekstovima oni se susreću u realnom životu. Posebno naglašavamo, da je naša izdavačka kuća već duže vreme izložena medijskom linču koji sprovodi nelojalna konkurencija, te da smo izuzetno osetljivi na korišćenje obrazovanja u bilo koju drugu svrhu. Blizu dve decenije, koliko se bavimo izdavanjem štampanih i digitalnih udžbenika, uvek smo se zalagali za podizanje kvaliteta obrazovanja za šta ćemo se boriti i u budućnosti uprkos neistinama i provokacijama koje se plasiraju u medijima“, kažu iz „Logosa“ za Nova.rs.

Dakle, u zadatku broj 168 koji je naveden u pomenutom udžbeniku, dat je primer iz teksta objavljenog na elektronskom portalu Politike politika.rs 28.01.2018. godine pod nazivom „Gledaoci gube bitku sa kablovskim operaterima“.

BONUS VIDEO: Živimo u podeljenom društvu: BIRODI o tome kako su glasali oni koji u kući imaju MTS a kako oni koji imaju SBB kablovske kanale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar