Foto: Promo/Shutterstock, Printscreen/Logos

Rat države protiv kompanije SBB se svakodnevno vodi na više frontova, a sada se otišlo i korak dalje. Naime, u gramatici za osmi razred osnovne škole "Jezičko blago" izdavača "Novi Logos", a koja se koristi u nastavnom programu, nalazi se zadatak u kom se direktno spominje kablovski operater SBB u negativnom kontekstu.

Kako piše u pomenutom udžbeniku čiji su autori Svetlana Slijepčević Bjelivuk, Nataša Stanković Šošo i Boško Suvajdžić, deci se zadaje zadatak da analiziraju tekst o SBB kompaniji, tačnije da odrede kojim funkcionalnim stilom je tekst napisan.

Sporni zadatak koji se nalazi na strani 168 glasi ovako:

„Pojedini pretplatnici SBB-a ovih dana su bili neprijatno iznenađeni kada su im stigle uplatnice za kablovsku televiziju. Računi su im, kako tvrde, uvećani za oko 15 odsto, pa će, umesto dosadašnjih 1.295 dinara, za ovu uslugu morati da izdvoje najmanje 1.395 dinara mesečno. Našoj redakciji javilo se nekoliko uznemirenih građana koji tvrde da nisu dobili obaveštenje, još manje obrazloženje, za ovo poskupljenje. Zanimalo ih je da li kablovski operater može da poveća cene bez saglasnosti i prethodnog obaveštenja korisnika“.

Pročitajte još:

Inače, pomenuti udžbenik za osmake je odobrilo Ministarstvo prosvete, te je na osnovu rešenja knjiga puštena u upotrebu.

SBB

Udžbenik se, takođe, može pronaći na zvaničnom sajtu izdavačke kuće „Novi Logos“ po ceni od 950 dinara.

Zbog čega se u negativnom kontekstu spominje SBB u školskom udžbeniku,  zašto se na ovaj način u vođenju negativne kampanje zloupotrebljava sektor obrazovanja i ko je odobrio ovakav zadatak pitanja su koja smo uputili Ministarstvu prosvete.

Odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Mejl sa istim pitanjima uputili smo i izdavačkoj kući „Novi Logos“ od koje takođe nije stigao odgovor.

BONUS VIDEO: Radnici Gradske čistoće rade u kol centru i nude raskid ugovora sa SBB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare