Udruženje novinara Srbije, UNS, logo
Foto: N1

Novi predsednik Udruženja novinara Srbije biće izabran 29. maja. Jedini kandidat je aktuelni predsednik Vladimir Radomirović, jer je usvojen prigovor kojim je Živojin Rakočević izbačen iz konkurencije. Deo uprave UNS-a je to nazvao skandalom bez presedana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Deo uprave UNS-a, odnosno njih 11 od ukupno 40 smatra da je kandidatura Živojina Rakočevića neosporna. Navode da su potpisnici Radomirovićeve kandidature, Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić, uprkos neslaganju trećeg člana, ignorisali Statut UNS-a i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. „…Po kojima novinar Živojin Rakočević kao direktor Doma kulture u Gračanici, nije funkcioner lokalnog organa uprave, čime je jasno ukazano da ne postoje prepreke u Statutu UNS-a da bude kandidat za predsednika“, naveli su.

Aktuelni predsednik UNS-a se ne slaže, kaže da je reč o ljudima koji poznaju statut, piše N1.

„Nismo u istoj poziciji, kolega Živojin Rakočević i ja, jer on je državni funkcioner. On sa pozicije nekog ko prima novac iz budžeta, prima platu iz budžeta i ne živi od novinarstva, već živi od toga što je direktor Doma kulture, želi da bude biran za predsednika Udruženja novinara“, navodi Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a.

Ne vidim da to može proći bez bure, bez suda, bez ozbiljne rasprave unutar esnafa, poručuje Živojin Rakočević. „Kako smo došli u poziciju da imamo jednog kandidata, kako smo došli u poziciju da osuđujemo jedni druge na takav način, kako smo došli u poziciju da se poništavamo kao ličnosti, kako smo došli u poziciju da političkim sredstvima i političkom metodologijom razaramo svoje kolege i njihove privatne živote“, pita.

Prigovora je bilo i na kandidaturu aktuelnog predsednika UNS-a. Miodrag Popov navodi da je „Radomirović pravosnažno osuđen“, te da je „prvi novinar u istoriji srpskog novinarstva koji je javno štampao spisak novinara koje treba vešati bez suđenja“.

Ukazao je i na tekst iz 2001. godine u listu Reporter, čiji je Radomirović bio urednik, u kojem je objavljen spisak od 362 policajca koje navodno „potražuje” i treba da hapsi Haški tribunal zbog ratnih zločina. Lažni spisak bio je u direktnoj vezi sa pobunom „Crvenih beretki“, navedeno je u prigovoru Miodraga Popova koji je odbijen.

Radomirović je na prigovor odgovorio nazivajući pojedine navode izmišljotinama. Između ostalog, kaže da je sudska praksa u odnosu na 2001. godinu promenjena i da su male šanse da bi neko danas bio osuđen zbog iznošenja mišljenja, makar bilo uznemirujuće za javnost.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar