Ukrajina Izbeglice
Izbeglice iz Ukrajine se ukrcavaju na voz Foto:REUTERS/Igor Tkachenko

Na migrantsku krizu iz 2015. godine Srbija je odgovorila mnogo bolje od mnogih država i pokazala lice humanosti i solidarnosti, svoje najbolje evropsko lice, kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ističe da smo upravo time pokazali, kao i mnogo puta pre toga, da možemo da budemo deo rešenja, da budemo kredibilna članica EU, ona koja rešava, a ne stvara probleme. Naglašava da im se niko od Rusa i Ukrajinaca koji u Srbiji pokušavaju da nastave život nije obratio da je imao problem.

Janković ističe da je svako novo proširenje u Evropskoj uniji donelo i neke dobre stvari, ali i unosilo krize.

„Zato i razumem da je EU sada oprezna kada je u pitanju novo članstvo. Sa druge strane, to kod naših građana, videli smo poslednje istraživanje, stvara odbojnost i zato smo imali pad poverenja u EU“, istakla je poverenica za RTS.

Dodaje da je sada više građana koji imaju negativan odnos prema Evropskoj uniji i da to treba zajednički da se popravi.

„Ne možemo iz Evrope da uzimamo samo ono što nam se sviđa, već moramo da podnesemo i kada nam se u izveštaju konstatuje da nešto nije dobro urađeno, da treba da popravimo. Ne možemo smo da uživamo ekonomske i socijalne dobrobiti, već da se koncentrišemo i na ono što nije dobro i da to prihvatimo“, ističe Jankovićeva.

Prema njenim rečima, povereniku za zaštitu ravnopravnosti do sada se niko od Rusa i Ukrajinaca koji u Srbiji pokušavaju da nastave život nije obratio da je imao problem.

„Mi ćemo uskoro da ih obiđemo i vidimo da li postoji neki problem i nešto što bi zavređivalo neku preporuku od strane institucije koju vodim“, poručila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a prenosi RTS.

Bonus video: Rus pomaže izbeglicama iz Ukrajine

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar