nato pancir
"Pancir S1" / BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Avion An-124 "Ruslan", u kome se nalazi treći deo isporuke sistema za protivvazdušnu odbranu "Pancir S1E" sleteo je danas u 13.20 ma aerodrom na Batajnici. Tovar je jutros poleteo sa moskovskog aerodroma "Vnukovo" za Beograd, saznaje Nova.rs.

Deo sistema se doprema istim avionom kojim su transportovana i prva dva dela isporuke, ranije danas je izvestio portal Sputnjik.

Do sada su isporučena dva sistema „Pancir“ i prateća vozila za njihovo opsluživanje, koja ulaze u sastav baterije.

Sporazum za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.

Prema navodima „Sputnjika“,  i treći deo sistema doprema se istim avionom kojim su transportovana i prava dva dela isporuke.

Do sada su, kao što je Nova.rs već objavila, isporučena dva sistema za PVO odbranu „Pancir“ i prateća vozila za njihovo opsluživanje, koja ulaze u sastav baterije. Međudržavni sporazum za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.

Nabavka ruskog naoružanja u javnosti je izazvala bojazan da bi Srbija, tačnije pojedinci uključeni u nabavku tog sistema, mogli da budu na meti sankcija SAD.

Mogućnost uvođenja sankcija trećim zemljama zbog saradnje sa Rusijom, SAD ima još od 2017. godine. Tada je američki Kongres usvojio zakon kojim je to omogućeno. Ipak, kako je portal Nova.rs već pisao, do sada nijedna država nije bila kažnjena na ovaj način zbog nabavke naoružanja iz Rusije.

Odbrambeni sistem za otkrivanje ciljeva i upravljanje vatrom “Pancir S1” je u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6 i automatske topove tipa 2A38M.  Deluje u okviru baterije od šest vozila, a ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanja naoružanjem i gađanja ciljeva.

Na oruđu se nalaze i oprema za navigaciju, komunikaciju, smeštaj i zaštitu posade, kao i izvori napajanja. Dejsto je do 18 kilometara daljine i 10 kilometara visine. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je pet, šest sekundi.