Foto M. Isailović

Poput svog oca i dede i Ivana Stojičić (50) iz Niša odabrala je posao vozača za svoj životni poziv i već 14 godina je vozač autobusa u gradskom prevozu. Promenila je nekoliko firmi u gradskom prevozu i sada radi u „Niš-ekspresu“, ali ne namerava da menja posao.

„Završila sam srednju školu za elektrotehničara računara i time sam se neko vreme bavila u Elektronskoj industriji. Nakon toga sam menjala poslove, radila sam u trgovini, u kafiću, pa onda kao kondukter u autobusu. Za posao vozača sam se odlučila jer je bolje plaćen posao od kondukterskog, ali i od drugih kojima sam se bavila. Posle 14 godina rada mogu da kažem da je ovo najbolji posao koji sam do sada radila“, rekla je Ivana, čiji su i otac i deda stekli penziju kao vozači.

Ivana Stojičić Foto M. Isailović

Za posao vozača, Ivana kaže da je odgovoran i izazovan, ali da joj se dopada jer je svakog dana drugačiji, od dana do dana drugačiji su uslovi na putu i različiti su putnici.

„Putnici imaju više poverenja u žene vozače, nego u muškarce. Kažu mi da žene voze bolje i „nežnije“. Najviše mi prija kada, nakon vožnje, dođe do prvih vrata i kaže da nikada do tada nije uživao u vožnji“, rekla je Ivana na prijemu u Gradskoj opštini Medijana.

Stana Branković, menadžer kontrolnog centra u firmi za privatno ozbezbeđenje „Nifon“, rekla je da se poslednjih godina povećao broj žena koje rade u obezbeđenju.

„Radim u obezbeđenju 15 godina i ranije je bilo nas pet koleginica, a sada se broj povećao na 30. Posao nosi veliku odgovornost, ali je zanimljiv, svakog dana upoznajete nove ljude. Nekada bude nezgodnih situacija, ali se prevazilaze normalnom komunikacijom“, rekla je Stana.

Stana Brankovic, radnica obezbeđenja Foto M. Isailović

Predsednik niške Gradske opštine Medijana, Nebojša Kocić podsetio je da ta opština svakog 8. marta organizuje prijem za žene koje se bave nesvakidašnjim poslovima.

Jovana Maksimović, kapetan Treće brigade Vojske Srbije  Foto M. Isailović

„Tradicija je da ugostimo dame koje se bave specifičnim zanimanjima koja su, uslovno rečeno, namenjena muškarcima. Ovo je prilika da im se zahvalimo na tome što uspešno obavljaju poslove „rame uz rame“ sa muškarcima i vrlo često i uspešnije od muškaraca, a uz to su i majke i supruge“, rekao je Kocić.

Prijemu u niškoj opštini Medijana prisustvovale su i Nišlije Vaska Koleriko i Milica Ilić koje se bave građevinskim poslovima, zamenica komandira Policijske stanice Medijana Jelena Mitrović, kapetan Treće brigade Vojske Srbije Jovana Maksimović i otpravnica vozova železničke stanice Niš Jelena Tanasković.

BONUS VIDEO: Osmomartovski marš na Trgu slavija: Najavljena blokada ulica Kralja Milana i Terazija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar