Foto:privatna arhiva

Stereotipe o podeli poslova na muške i ženske u mesecima za nama rušile su junakinje priča, objavljenih na našem portalu. Zavarivačica, oračica, odžačarka... To su samo neka od zanimanja koja su izabrale Jovana, Jasmina, Nena, Milena i Marija.

Pišu Andrija Lazarević i Sanja Radovanović. 

Ovo su njihove priče. 

Jovana za volanom kamiona

Jovana Jokičević Foto:Privatna arhiva

„Žena, majka, kraljica“, da, to je zasigurno Jovana Jokićević (30), mlada, sposobna i požrtvovana Kragujevčanka koja već deset godina unazad vozi kamion.

Poslednjih meseci, Jovanu možemo zateći svuda po Srbiji u kiperu kako prevozi građevinski materijal, dok je pre toga bila dobro poznato lice Šumadije – u tamošnjem komunalnom preduzeću vozila je kamion za odvoženje smeća i tako je postala prva i jedina žena u Kragujevcu koja je sela za volan kamiona đubretarca.

Opširnije o njenoj priči pročitajte ovde.

Jasmininih osam odžadžarskih sati 

Odžačarka Jasmina Dinić Foto:Privatna arhiva

Jasmina Dinić (50) iz Beograda je supruga, majka, preduzetnica, a pre svega, žena lavica, kako je mnogi koji je poznaju, nazivaju i to zbog svog zanimanja – ona je, ni manje ni više nego odžačarka.

Dugi sređeni nokti, isfenirana kosa, lepršava haljina i štikle nikako joj ne smetaju da se svakoga dana na osam sati „pretvori“ u dimničarku, sa kapom na glavi i četkom preko ramena i da svoj posao odradi najbolje što može.

Zajedno sa mužem Radovanom, ovaj zemunski „čađavi“ dvojac već 20 godina „bije bitku“ sa beogradskim zapuštenim dimnjacima.

Za Nova.rs Jasmina priča sa koliko ljubavi radi ovaj ni malo lak posao i koliko zapravo ima posla za njih dvoje.

Opširnije o njenoj priči pročitajte ovde.

Nena rastura automobile 

Foto: Privatna arhiva

Svako ko na auto-otpadu u Mladenovcu ugleda Snežanu Petrović Nenu (40), verovatno pomisli da je sekretarica ili da radi u knjigovodstu.

Međutim, doterana od glave do pete, Nena zapravo dočekuje svoje mušterije kako bi preuzela njihove automobile i počela da ih rastura.

Verovali ili ne, ona je rasturačica automobila i to možda jedina žena u Srbiji koja se time bavi, a kako kaže za Nova.rs, ponosna je na sebe što je izabrala baš ovaj posao.

Pritom, Nena jako lepo živi od ovog posla jer, kako nam priča, ko u ovo teško doba može da priušti nove delove za automobil?! Ovo je njena priča.

Opširnije o njenoj priči pročitajte ovde.

Milena – zavarivačica koja je raskrinkala Vučića 

Foto: Privatna arhiva

Cela Srbija je upamtila lik i reči Milene Negovanović (20) iz sela Gornja Šatornja kod Topole, skromne devojke sa Rudnika koja se pre dve godine opredelila da radi kao varilac.

Pored toga što je, učeći od oca, zavolela ovaj zanat, Mileni je bila primamljiva plata zavarivača koja u Srbiji ide i do hiljadu evra.

PROČITAJTE JOŠ

Javno je progovorila o tome da su zaposleni u fabrici bili prinuđeni da tokom posete predsdenika Srbije Aleksandra Vučića govore o zaradi od 80.000 dinara, dok je istina bila potpuno drugačija.

Opšrinije o njenoj priči pročitajte ovde.

Marija – najbolja oračica u Srbiji 

Marija Seočanac Foto: Nova.rs

Srbija će imati jednog predstavnika na Svetskom prvenstvu orača u Letoniji. Tačnije, predstavnicu. Na poslednjem takmičenju orača u Srbobranu, među pedeset takmičara, našla se i jedna žena, Marija Seočanac. Ali, to nije sve, jer ih je ona sve pobedila.

To je ovu devojku kvalifikovalo da u oktobru bude jedini predstavnik Srbije na Svetskom kupu orača u Letoniji.

„Za mene je to veliko ostvarenje sna, a na njemu radimo dugi niz godina“, poručuje Marija Seočanac.

Marijini počeci su vezani za Novo Selo kod Vrnjačke Banje, gde živi sa porodicom. Kako nam je rekla, upravo je u svom selu na lokalnim
takmičenjima orača primetila da do joj to dobro ide.

***

BONUS VIDEO: Saša Stamenković o sezonskim poslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare