Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik najavili su da će se 15. septembar obeležavati kao novi praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao znak sećanja na početak proboja Solunskog fronta. O istorijskom značaju tog datuma u jutarnjem programu televizije Nova S "Probudi se" govorio je istoričar Aleksandar Životić.

On nas je podsetio na to da samo obeležavanje tog praznika još nije regulisano, pošto nije uneto u zakonske regulative.

„Sve je maglovito i ne znamo šta se tu htelo, obavešteni smo o tom prazniku iz medija“, kaže Životić.

On ističe da je proboj Solunskog fronta faktički počeo dan ranije, ofanzivom artiljerije srpske vojske.

Životić ističe da je Proboj Solunskog fronta označio i početak jugoslovenskog ujedinjenja i stvaranje jugoslovenske države u kojoj su se prvi put u modernoj istoriji Srbi našli u jedinstvenoj državi. Ipak, smatra da kada je duhovno jedinstvo u Srba u pitanju, treba tražiti neki drugi datum.

Ističe da je Prvi svetski rat možda najslavniji, ali i najkrvaviji momenat u srpskoj istoriji.

„Ne znamo kolike smo gubitke zaista pretrpeli, nikada popis nije napravljen. Muška populacija između 18 i 58 godina je satrvena“, podseća Životić.

Istoričar, ipak, konstatuje da je datum početka proboja Solunskog fronta jeste jedan od onih kojih bi trebalo da se sećamo, ali je podsetio i na druge bitne datume poput dana pobede na Kolubari i Ceru.

„Čitav je niz datuma koji su doveli do nečega što zovemo nacionalnim oslobođenjem i ujedinjenjem“, ističe Životić.

On se nada da će ćemo unaprediti kulturu sećanja, jer kako kaže, ona ne treba da ostane na deklarativnom nivou.

„To što ćem odrediti neki datum nije dovoljo, ako to bude puki i formalni datum bez ozbilje suštine“, poručuje istoričar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare