Pluca ispred RTS Kreni promeni
Pluća iz cele Srbije na konferenciji za medije ispred Radio televizije Srbije organizacijje Kreni promeni Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inicijativa "Kreni-promeni" održala je danas konferenciju za medije ispred zgrade RTS, kao i performans kojim su još jednom apelovali na problem zagađenja u glavnom gradu.

Predstavnici inicijative su ispred RTS-a napravili izložbu crnih pluća iz raznih gradova širom Srbije, koja simbolično pokazuju problem zagađenja vazduha u našoj zemlji.

Marina Pavlić iz Inicijative “Kreni-promeni” rekla je da su „crna pluća“ stigla iz različitih krajeva Srbije, te da to svedoči o kvalitetu vazduha koji udišu građani Srbije.

„Te boje su nastale zbog vazduha samo nekoliko nedelja nakon što su postavljene u ovim gradovima. Na dnevnom nivou 40 ljudi bude usmrćeno zbog zagađenja, a o tome ne govori javni servis koji mi plaćamo. Od 20 gradova, u 15 su PM čestice daleko više od dozvoljenih. U nekim gradovima idu i tri puta više od dozvoljenog, što je slučaj sa Novim Pazarom. Mi smo skupili 20.000 potpisa kako bi se na RTS redovno izveštavalo oko nivoa zagađenja i to u informativnom programu”, rekla ja Pavlić.

Pluca ispred RTS Kreni promeni
Marina Pavlović, Pluća iz cele Srbije na konferenciji za medije ispred Radio televizije Srbije organizacijje Kreni promeni Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je podvukla da se u narednom periodu može da očekivati nastavak protesta ukoliko se ovi zahtevi ne ispune.

Marina Pavlić, Kreni promeni Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Aktivistkinja Kristina Urošević rekla je da je inicijativa da se postave pamučna pluća odbijena u više gradova, a da je Beograd jedan od njih.

Pluca ispred RTS Kreni promeni
Pluća iz cele Srbije na konferenciji za medije ispred Radio televizije Srbije organizacijje Kreni promeni Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ova bela pluća koja vidite iza mene trebalo je da budu postavljena u Beogradu, ali imali smo više opstrukcija. Mi smo dozvole tražili od opštine, pa od Sekretarijata za saobraćaj. Jedan od razloga što su nam odbili predlog jeste zato što nema mesta za ovakve performanse, jer se u Beogradu održava nekoliko manifesticija ove godine na tim mestima. To je njihovo obrazloženje“, podvukla je Urošević.

Bonus video: Savo Manojlović najavio nove korake protiv iskopavanja litijuma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar