Ispred delegacije Evropske unije u Beogradu održan je performans "Žuti karton za EU, Srbija nije na prodaju", kojim su aktivisti poručili da su protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju. Okupljenima se, nakon sastanka sa predstavnicima EU u Srbiji obratio Savo Manojlović iz udruženja "Kreni - Promeni" i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu profesor dr Ratko Ristić.

Povezane vesti:

Sastanku sa predstavnicima EU prisustvovale su i naučni savetnik Instituta za hemiju dr Dragana Đorđević, profesorka Biloškog fakulteta Miljana Tomović kao i glumica Bojana Novaković.

Manojlović je nakon sastanka objasnio da su predstavnici Evropske unije obavešteni o štetnosti projekta Jadar i dobili dokumentaciju koja to potkrepljuje. 

„Ovo je kao što možete videti žuti karton za EU. Želimo da predstavnici Evropske unije budu potpuno svesni da bilo kakvu podršku projektu kopanja litijuma smatramo nedopustivom. Ono što kompanije ne smeju da rade u svojim državama, neće raditi ni u Srbiji. Moraju biti potpuno svesni da podrška Rio Tintu ili bilo kojoj kompaniji u ovom projektu neće proći bez posledica po reputaciju EU.

Srbija nije kolonija. I Srbija nije na prodaju.  Ukoliko Rio Tinto počne sa radom pokazaćemo solidarnost sa stanovnicima Jadra. Rio Tinto ćemo tretirati kao okupatora, a bilo koga ko ga podržava, kao saradnika ili saveznika okupatora.

Bojana Novaković i Savo Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Evropske nam nije nije ponudila nikakve mehanizme za rešavanje problema ali su obećali da će razmotrili problem. Više nismo ni očekivali. Značajno je jedino što su ljudi iz EU po prvi put sa nama seli da o tom problemu razgovaraju“, rekao je Manojlović i poručio:

„Srbija nije kolonija. Rio Tinto ukoliko nema odobrenje ne može da radi. To su sve saveznici okupatora.“

Ratko Ristić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dekan Šumarskog fakulteta i prorektor Univerziteta u Beogradu kaže da je predstavnicima EU večeras predočeno šta bi iskopavanje jadarita u Srbiji proizvelo.

„Ovim se dovodi u pitanje nas suverenitet. Doveli smo u pitanje i ekonomsku isplativost ovog projekta“, poručuje Ristić.

Dok se govornici obraćaju u toku je performans u kom aktivisti drže žute kartone namenjene Evropskoj uniji koja do sada nije pokazala nikakvu brigu za zaštitu životne sredine koja bi, ukoliko dođe do iskopavanja litijuma u dolini Jadra, u tom području bila devastirana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

**
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare