Protest pod nazivom Srbija nije na prodaju, protestna šetnja do Vlade Srbije, povodom reklame protiv kompanije Rio Tinto. RTS, Vlada Srbije, QR kod, kodovi, protest, reklama, Rio Tinto, Kreni promeni, policija
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za sredu, 24. novembar, u 18 časova ispred Predsedništva Srbije protest zbog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Protest pod nazivom „Mi znamo da zemlju ne damo, a vi?“ organizuje se zbog toga što iz predlođenih izmena Zakona o eksproprijaciji, država će sve što je proisteklo iz međunarodnih sporazuma i strateških partnerstava moći da proglasi javnim interesom. To znači da će imati zakonski osnov za oduzimanje privatne imovine uz naknadu praktično za svaki mogući projekat.

Aktivisti upozoravaju da izmene oba ova zakona baš sada inicirane kako bi država otvorila put ka realizaciji projekta iskopavanja litijuma u dolini Jadra od strane kompanije Rio Tinto.

Foto:printscreen/Instagaram/Aleksandar Jovanović Ćuta

Skupština slobodne Srbije je ranije naglasila da ovi zakoni nisu povezani isključivo sa projektima Rio Tinto i drugih rudarskih kompanija, već i sa svim postojećim i budućim dogovorima države sa kompanijama koji će, zahvaljujući ovim zakonima, omogućiti proglašavanje javnog interesa i eksproprijaciju zemlje građana.

BONUS VIDEO Reklama o Rio Tintu koju je RTS odbio da emituje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar