Ana Brnabić, krizni štab, sednica, zasedanje
Ana Brnabić i Zlatibor Lončar Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ove nedelje očekujemo sednicu Kriznog štaba, a prema najavama teme će biti zimski raspust, kovid propusnice, rad skijališta i očekivani dolazak dijaspore tokom praznika.

Održavanje sednice Kriznog štaba tokom ove nedelje najavila je premijerka Ana Brnabić, a pojedini članovi tog tela nagovestili su i očemu će se sve raspravljati.

Praznični period je vreme kada naši ljudi koji žive i rade u Zapadnoj Evropi dolaze u Srbiju“, konstatovao je u izjavi za Nova.rs epidemiolog Branisalv Tiodorović.

Dolazak dijaspore je jedan od rizika za pojačano širenje virusa i jedan od razloga da se razmatra raniji odlazak na zimski raspust – 15. decembra, umesto 31. kako je predviđeno zvaničnim kalendarom.

Jedan od predloga je da zimski raspust traje od 15. decembra, pa do srpske Nove godine koja se dočekuje 13. januara. Drugi predlog je da raspust počne nešto kasnije, 24. decembra, pred katolički božić.

„To ne bi trebalo da se ne iskorosti za masovan odlazak na palnine i u banje, šta smo onda udradili“, konstatuje Tiodorović, ali dodaje i da je svestan toga da je to nemoguće sprečiti, ali da je potrebno barem kontrolisati.

„Smatram da skijališta ne bi trebalo da rade, osim strogo kotrelisano“, rekao je Tiodorović u istom danu kada je najavljeno i da skijališna sezona na Kopaoniku počinje 9. decembra.

Kovid-propusnice

Na narednoj sednici Kriznog štaba verovatno će se razmatrati proširenje primene kovid propusnica i kada je u pitanju vreme njihovog važenja, ali i mesta na kojima važe, za šta se lično zalažem, kao i ostali članovi medicinskog dela ovog tela, rekao je za Nova.rs koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja “Savski venac” Zoran Bekić.

Prema njegovim rečima, pored produžetak vremena važenja kovid propusnica razmatraće se i uključivanje većeg broj mesta na kojima će se primenjivati, poput sportskih događaja, koncerata.

Na pitanje kakav je njegov stav po tom pitanju odgovara:

„Kao i svako ko je u zdravstvenom delu Kriznog štaba, ja sam apsolutno za širenje primene kovid propusnica i po mestima i po vremenu“.

Napominje da će to biti samo jedna od stvari koje će se verovatno razmatrati.

„Mi ćemo imati da raspravljamo i o skijaškoj sezoni, o kafićima, hotelima, restoranima. Znamo kako je bilo prošle godine kada se jedan broj osoba vratio sa skijanja zaražen“, kaže doktor.

Objašnjava da će Krizni štab morati da prati i efekte polaska dece u škole.

„Sigurno ćemo da raspravljamo o kombinovanim režimima nastave, onlajn nastavi, možda i o produžetku zimskog raspusta“, kaže.

Bonus video: Branislav Tiodorović o vakcinaciji i zaražavanju

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare