Inicijativa A11: Naselju Čukarička šuma hitno potrebna pomoć

Društvo 25. apr. 202018:37 > 19:02
Podeli:
Foto: Filip Kraničanić/Nova.rs

Inicijativa A11 saopštila je da je danas lokalnim organima podnela nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći neformalnom naselju "Čukarička šuma" u Beogradu, pošto je Evropski sud za ljudska prava odustao od izricanja privremene mere protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv koronavirusa.

Posle jučerašnje odluke Evropskog suda za ljudska prava da odustane od izricanja privremene mere protiv Srbije, Inicijativa za socijalna i ekonomska prava A11 ponovo se obratila lokalnim vlastima i zatražila hitno obezbedjivanje vode i preduzimanje mera za suzbijanje korona virusa u neformalnom romskom naselju „Čukarička šuma“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa A11 je prethodno podnela zahtev za pokretanje postupka u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog, kako se navodi, „alarmantnog stanja“ u tom beogradskom naselju u kojem živi više od 300 raseljenih Roma i Romkinja, pošto nadležni organi Srbije i Grada Beograda do sada nisu preduzeli niti jedan korak podrške.

Evropski sud za ljudska prava preporučio je da se Inicijativa A11 ponovo obrati „svim relevantnim domaćim institucijama kako bi one preduzele konkretne mere podrške u borbi protiv korona virusa“, stoji u saopštenju.

Sledeći stav Suda, Inicijativa A11 jutros je podnela nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći i preduzimanje mera protiv širenja koronavirusa u naselju „Čukarička šuma“ nadležnim organima: Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, Odeljenju Čukarica Gradskog centra za socijalni rad i Štabu za vanredne situacije Gradske opštine Čukarica.

„Nadamo se da će ovi lokalni organi vlasti sada, pošto je i Strazbur saznao da u Beogradu žive ljudi bez pijaće vode u uslovima pandemijske krize, organizovati makar postavljanje cisterne sa čistom vodom, što je bio jedan od ključnih zahteva od početka izbijanja krize“, navela je Inicijativa A11.

Ta nevladina organizacija je dodala da je zahtev za pokretanje postupka u Evropskom sudu za ljudska prava podnela posle višenedeljnih pokušaja da podstakne Vladu Srbije i druge nadležne institucije da reaguju na stanje u romskim naseljima.

„Iako je Srbija u odgovorima Evropskom sudu objasnila da ‘razume težinu situacije u kojoj se nalaze Romi u ovom naselju’, niko od nadležnih gradskih i opštinskih vlasti još im se nije ni obratio, a kamoli posetio ili dopremio pomoć“, piše u saopštenju.

Inicijativa A11, kako se navodi, ne bi ni pokretala postupak pred Sudom da je Srbija odlučila da u naselju „Čukarička šuma“ postavi bar cisternu sa pijaćom vodom, kakve se redovno postavljaju na javnim mestima kada su u Beogradu visoke temperature.

„Smatramo da će eventualno odugovlačenje sa postupanjem po podnetim zahtevima biti jasan signal odnosa nadležnih prema Romima. Nastavićemo da pratimo postupanje nadležnih povodom situacije u ovom naselju na ivici humanitarne katastrofe i preduzimaćemo sve raspoložive pravne lekove tim povodom“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar