Ivan Jovanović, Medicinski fakultet, koronavirus
Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

"Ne treba mnogo ni panično plašiti stanovništvo da je na pragu soj virusa koji vakcina i prethodno stečeni imunitet neće prepoznati i neće nas štititi. Još uvek se nije pojavio soj koji je antigenski toliko drugačiji da ga ne pokriva preležani kovid ili vakcinacija", kaže za Nova.rs. Ivan Jovanović, profesor imunologije i mikrobiologije na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Novi delta soj koranavirusa koji se svetom proširio iz Indije, a prvi slučajevi zaraženi njime u našoj zemlji zabeleženi 1. jula, još uvek je nedovoljno istražen. Naš sagovornik ističe da je „pitanje svih pitanja“, kakav će imunološki odgovor imati osobe koje su stekle imunitet. Podseća da su mutacije očekivane i da je nestabilan genetski materijal jedna od bitnih karakteristika koronavirusa, te da se ne može sa sigurnošću tvrditi koje nove forme su „pokrivene“ stečenim imunitetom.

„Sada se postavlja pitanje da li neka od novih varijanti virusa podrazumeva takvu izmenu genetskog materijala koji je doveo do promene površinskih antigena i tako zaobilazi prethodno stečeni imunitet. Na to pitanje nemamo odgovor i taj problem stoji u vazduhu. Teoretski je, nažalost, moguće da se u budućnosti pojavi neka varijanta, koja će izaći iz okvira stečenog imuniteta. To je sve na nivou hipotetičkog razmatranja, možda se pojavi takav soj, a možda se nikada i ne pojavi. Za sada, delta soj predstavlja potencijalni epidemiološki problem i ne treba panično plašiti ljude“, objasnio je imunolog Jovanović, koji je i rukovodilac republičkog projekta CIBIRDS za istraživanje imunskog odgovora na koronavirus.

Prema do sada poznatim podacima, novi delta soj je zarazniji i lakše se prenosi, a glavobolja, bol u grlu i curenje iz nosa su dominantni simptomi. Profesor Jovanović upozorava da je širenje virusa u rukama ljudi i da razmere infekcije jedino zavise od našeg ponašanja i poštovanja protivepidemijskih mera.

Zato i apeluje da i dalje nosimo maske i držimo distancu. Podsetio je da virus koji je izazvao pandemiju, spada u grupu koronavirusa, sa kojima su imunolozi upoznati duže od dve decenije i da je ovo treći epidemijsko – pandemijski talas od početka novog veka.

„Pre 20 godina imali smo SARS, kasnije MERS, ali nijedan od tih koronavirusa nije bio u tolikom intenzitetu i obimu kao ovaj sada. Ne možemo da predvidimo kakve će se sve promene genetskog materijala dešavati i u kom vremenskom periodu, ali je jasno da ovaj virus neće proći sutra. Zbog toga je ključno da svaki pojedinac štiti prvo sebe, a na taj način će se sprečiti i širenje virusa“, zaključio je imunolog Ivan Jovanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare