Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/printscreen Twitter/noviput/Privatna arhiva

Zbog nezapamćenog incidenta u Tehničkoj školi u Trsteniku, kada su se đaci iživljavali nad profesorkom engleskog jezika, kojoj su i izmakli stolicu i telefonom zabeležili kako pada, Unija prosvetnih radnika Srbije zatražila je od Vlade Srbije da nastavnici dobiju status službenog lica i da se hitno promeni zakonska regulativa. Isti predlog imao je i naš čuveni književnik Ljubivoje Ršumović u svom autorskom tekstu za portal Nova.rs.

Profesor Tehničke škole Trstenik Slaviša Punoševac koji u ovoj školi radi punih 22 godine, kaže za Nova.rs da je ovaj događaj „kap koja je prelila čašu“ s obzirom na to da je poslednjih nedelja nasilje u školama širom Srbije kulminiralo, te da je jedino rešenje status službenog lica za prosvetare.

Foto: Privatna arhiva

„Apsolutno se zalažem da se ovakvom ponašanju prema prosvetnim radnicima stane na put. To mora da krene od Ministarstva prosvete koje će da da predlog Skupštini, a koja će, kako se nadamo, da usvoji. Godinama unazad takav zahtev postoji kod nekih sidikata, međutim sve je na čekanju“, kaže profesor.

Pročitajte još:


Kako objašnjava, otkad radi u školi, bilo je raznih incidentnih situacija prema nastavnicima, ali ne u ovoj meri kao što se to dogodilo profesorki engleskog jezika.

„Kod ovakvih situacija, uvek se postavlja pitanje gde je bio nastavnik, šta je radio nastavnik, zašto nije reagovao, a ne dovodi se u pitanje da li je možda dete uradilo nešto pogrešno, na svoju ruku. Ti učenici su snimak plasirali na društvene mreže jer je to i bio cilj, da bi sakupili što veći broj pregleda, a ne da bi naudili profesorki. Voleo bih da se stane na put takvim đacima i da iz ove priče koja je uzrujala ceo Trstenik, ali i Srbiju, makar izvučemo neku pouku“.

Foto: Nova S/video

Trenutna situacija u školi je, kako kaže, napeta s obzirom da je profesorka engleskog jezika na bolovanju.

„Svi smo uz nju, ima našu podršku, mada ima i onih koji se pitaju zašto je ona to dozvolila. Ljudi prećute neke situacije da ne bi dolazili u konflikt, da ne bi dovodili svoje radno mesto u pitanje, jer to radno mesto je nečiji hleb. I onda kažemo neka ih, pusti ih, da bi sve to prošlo, nažalost, na taj način. Ali sigurno nije očekivala da će stvari ovoliko izmaći kontroli. Što se tiče učenika, oni najnormalnije dolaze na časove, Zakon im to omogućava, a čak i kada budu kažnjeni, ići će normalno dok odluka ne postane pravosnažna. Oni nisu bili toliko problematični, ali se radi o odeljenju trećeg stepena koje je na jedvite jade skrpljeno. Dovoljno je to da kažem“, priča profesor.

Foto: Privatna arhiva

Potpredsednik odbora Narodne stranke Bojan Petrović iz Trstenika za Nova.rs tvrdi da je školski sistem u ovom gradu narušen, te da se mnoge „loše stvari“ prećutkuju.

„U Osnovnoj školi su pronašli učenika osmog razreda koji je kod sebe imao drogu, bio je pozitivan na supstancu, a o tome se ne govori dok opet ne dođe do medija. Sve se prikriva, nažalost, a tek kad osvane na društvenim mrežama, onda odjednom bukne. Školski sistem u Trsteniku je narušen, otvorena je privatna škola, pa svi upisuju tamo decu, a ova Tehnička se bori da privuče učenike, pa je spušten kriterijum. Prilično je labava kontrola i red, nastavnici su sa decom na ti, psiholozi ne rade svoj posao. Takoše, u Trsteniku je veliki broj razvedenih brakova, a o tome se ne piše, pa zatodobijemo delikvente. Time se niko ne bavi“, kaže Petrović.

Foto: Nova.rs

Naš sagovornik dodaje da je predsednica opštine Milena Turk „imuna“ na sva dešavanja u ovoj opštini.

„Predsednica opštine se ne oglašava. A predsednik Skupštine opštine se prošle godine tukao sa građevinskim inspektorom u opštini i onda nije odreagovala zbog toga. Situacija u Trsteniku uopšte nije naivna. Bojim se da će o ovome da s epriča nekoliko dana i da će na tome da se završi. Kao stranački aktivista, tražio sam da se skupštinski odbor za rodnu ravnopravnost izjasni o ovom slučaju u školi, i oni ćute“, kaže Petrović.

Povodom ovih navoda, kontaktirali smo predsednicu opštine Trstenik, a iz njenog kabineta dobili smo obećanje da će nam u ponedeljak dati informacije o njihovim koracima.

BONUS VIDEO: Javnost zgrožena maltretiranjem nastavnice iz Trstenika, prosvetari traže status službenog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare