Ilić: Ovim tempom pet meseci do kolektivnog imuniteta

Društvo 07. jun. 202110:10
Podeli:
Epidemiolog Verica Ilić Foto.N1

Epidemiolog Verica Ilić je izjavila za N1 da su podaci o epidemiološkoj situaciji poslednjih nedelja optimistični. Ona ističe da je to dobrim delom rezultat vakcinacije, ali da objektivni pokazatelji govore da je u Srbiji tek nešto više od 30 odsto vakcinisanih ljudi.

„S obzirom na to da se kolektivni imunitet postiže sa 70-80 odsto zaštićenih to znači da smo daleko od kolektivnog imuniteta. Naravno, tom broju od 30 odsto treba dodati broj obolelih, ali sve kad saberete dolazimo do 40 odsto. Ako se ovim tempom, koji nije naročito uspešan, bude nastavila vakcinacija, nama će trebati bar još četiri-pet meseci da dođemo do kolektivnog imuniteta“, kaže ona za N1.

Ilić dodaje da od početka epidemije postoji razlika kad je reč o merama Kriznog štaba i onog što se zaista u svakodnevnom životu događalo.

„Ljudi su sami određivali koje će mere da primenjuju, ko će da ih primenjuje a ko neće, gde će da budu žurke a gde neće, zabranićemo velike skupove ali ćemo imati utakmice od četiri hiljade ljudi, imaćemo igranje kola oko spomenika…“, podseća ona.

Virus ima moć adaptacije na spoljnu sredinu koja se zove mutant, dodaje Ilić.

„To nije ništa novo. Svi virusi, u manjem ili većem obliku imaju mutacije. Od razvoja tehnologije pravljenja vakcine zavisi kojom brzinom će tehnologija pratiti te mutante virusa“, naglašava Ilić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar