Foto: Shutterstock/DMZ001

U petak se obeležava državni praznik Dan primija u Prvom svetskom ratu, pa se mnogi građani već sada pripremaju za mini odmor, s obzirom da je taj dan neradan. Onima koji nisu rezervisali smeštaj, a planiraju da ovo vreme iskoriste za putovanje po našoj zemlji, predlažemo da pogledaju koja su to mesta u Srbiji na koja mogu otići za solidan novac.

Direktor „JUTE“ Aleksandar Seničić kaže za Nova.rs da su za ovaj period aranžmani u Srbiji gotovo potpuno popunjeni.

„Kapaciteti u Srbiji za ovaj produženi vikend gotovo su popunjeni. Najtraženija i najpopularnija mesta su Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Vrnjačka Banja, Soko i Prolom banja. U neposrednom okruženju je i Republika Srpska vrlo aktuelna, Banja Luka i Trebinje, ali u Srbiji imamo i povećanje gostiju u gradovima – kazao je Seničić.

Aleksandar Seničić Foto: N1
Aleksandar Seničić Foto: N1

On je dodao da se veliki broj ljudi opredelio i za odmor van Srbije.

„Najviše su prodavani aranžmani za Solun, Sofiju, Istanbul, Budimpeštu, ali i sever Italije. Cene ovih arnažmana variraju, ali se u proseku kreću od 80 do 120 evra“, kaže Seničić dodajući da je za ove gradove organizovan pretežno autobuski prevoz.

Pročitajte još:

Srbija se može pohvaliti velikim brojem prirodnih atrakcija za one koji uživaju u lepim pejzažima, spomenicima istorije i kulture za one kojima obilazak Srbije predstavlja obilazak znamenitosti, ali i etno selima i spa centrima, ukoliko tražite idealna mesta za odmor u Srbiji.

Nova.rs vam donosi najlepša mesta u Srbiji za mini odmor i beg od gradske gužve za koja nećete morati da iskeširate puno para.

Uvačko jezero Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Uvac

Jedno od najlepših mesta naše zemlje svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Reč je o prirodnom dobru od izuzetnog značaja, i odličnoj destinaciji za vikend putovanje. Ako odlučite da Uvac bude destinacija vašeg vikend putovanja, dobra ideja je i prenoćiše u blizini, kako biste imali više vremena za obilazak ovog dela zemlje. Đurđevi Stupovi i Manastir Sopoćani su takođe nezaobilazne stanice za turiste. Najčešći izbor za prenoćište su planina Zlatar i Nova Varoš.

Đavolja varoš Foto: Shutterstock

Đavolja varoš

Ukoliko želite uzbudljivo, a kratko putovanje, Srbija vam može ponuditi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji primer je Đavolja varoš, veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini. Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište se bira Kopaonik, mada možete kao opciju uzeti i prenoćište u nekom konaku u samoj varoši.

Foto: Shutterstock/hdesislava

Golubac

Još jedan spomenik od izuzetnog značaja, i odličan izbor za vikend odmor u Srbiji jeste Golubački grad, poznatiji kao Golubac. Smešten je u Nacionalnom parku Đerdap, na visokim liticama, uz obalu Dunava.

Reč je o srednjevekovnom gradu burne istorije,čiji se ostaci nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovde imate i više opcija za prenoćište, a ne propustite priliku i da isprobate gurmanske specijalitete ovog područja.

Palićko jezero, Foto: Janos Zanin / Alamy / Alamy / Profimedia

Palić

Na 8 kilometara udaljenosti od Subotice nalazi se Palić, popularna destinacija za vikend putovanja u Srbiji, pogotovo ukoliko putujete sa decom. Ovo gradsko naselje poznato je kao izletište, pre svega zahvaljujući Palićkom jezeru koje je najveće prirodno jezero u Srbiji, i predstavlja deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Turisti obavezno posećuju i Zoološki vrt Palić, gde možete videti preko 60 vrsta životinja. Na raspolaganju vam je i igralište za decu, gde ona mogu maziti mladunčad životinja.

Srebrno jezero. Foto: Shutterstock

Srebrno jezero

Na 110 kilometara udaljenosti od Beograda, a samo 2 kilometara od Velikog gradišta, nalazi se Srebrno jezero. Turisti često biraju ovu lokaciju kada žele da provedu slobodne dane ili produženi vikend u Srbiji, jer predstavlja odlično mesto i za porodični odmor, ali i za mlađe generacije. Turisti se često odlučuju i na krstarenje Dunavom. Odredišta broda su Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, kao i ušće reke Pek.

Vrdnik, Ravanica Foto: Shutterstock/Zoran Milosavljevic

Fruška Gora

Fruška gora je izbor mnogih stanovnika Srbije za beg od svakodnevnih obaveza i odmor u prirodi. Ona se izdiže u sred panonske ravnice, a poznata je po velikom broju manastira, jezera, kao i izletišta.

U koji god deo Fruške gore da se zaputite, nećete pogrešiti. Najčešći izbor za obilazak tokom toplih prolećnih i letnjih dana su jezera, a na ovoj planini ih ima čak 16. Većina je pogodna za sportski ribolov.Nakon što obiđete Frušku goru možete svratiti u obližnji hotel koji je poslednjih godina postao izuzetno popularan spa centar.

Vrnjačka Banja Foto: Shutterstock

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji na padinama Goča i predstavlja najveću banju naše zemlje. Reč je o destinaciji koja je izuzetno popularan turistički i zdravstveni centar.

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora, pa ne čudi što je ovo mesto poznato lečilište. Turisti se često odlučuju za odmor u wellness & spa centrima, u kojima možete i prespavati.

Letovanje u istočnoj Srbiji
Krupajsko vrelo; Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Krupajsko vrelo

Ukoliko želite odmor u ekološkoj oazi, slobodne dane iskoristite tako što ćete posetiti Krupajsko vrelo. Reč je o kraškom vrelu, koje se nalazi na oko 35 kilometara od Žagubice i koje predstavlja zaista predivan prizor, zbog kog ćete pomisliti da se nalazite na nekoj egzotičnoj destinaciji. Ukoliko obilazite ovu atrakciju (koje predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetng značaja), ne propustite priliku da obiđete i ostatak prirode koji okružuje Žagubicu, kao i manastir Gornjak i Tršku crkvu.

Divčibare Foto: Shutterstock

Divčibare

Za ljubitelje prirode, najlepša mesta u Srbiji za vikend su svakako planine. Najpoznatije naselje planine Maljen, i ujedno jedna od omiljenih destinacija za odmor naših turista jeste gradsko naselje Divčibare. Kao najzanimljivije atrakcije izdvajaju se kanjon Crne reke, vodopad Skakalo na reci Manastirica, četiri zaštićene šume, kao i najviši vrh ove planine Crni vrh. Odličan kraj dana provedenog u šetnji i prirodi predstavlja večera sa specijalitetima iz ovog kraja.

Zlatibor, Turistička suša u CG i žetva u Srbiji, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Zlatibor

Zlatibor je sve razvijenija turistička destinacija, koji predstavlja odličan izbor za putovanja u Srbiji tokom cele godine. Osim komplet lepinje i ostalih gurmanskih specijaliteta u kojima možete uživati, poseta ovoj planini je odlična prilika da se obiđu skriveni kutci Zlatibora. Na severoistoistoku Zlatibora smeštena je čuvena Stopića pećina, jedna od najznamenitijih pećina naše zemlje.
Na samo 20 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora smešteno je selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se ovde nalazi. Gostilje vodopad predstavlja mlaz vode koji pada sa oko 20 metara, i koji se nalazi na Gostiljskoj reci.

BONUS VIDEO: Prednosti i mane solo putovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare