Foto:Medija Centar Beograd

Bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete i naučni saradnik u Institutu za fiziku Milovan Šuvakov kaže da je najava da će udžbenici istorije, srpskog i geografije biti štampani isključivo u državnom Zavodu za izdavanje udžbenika besmislena i dodaje da je to populistička izjava.

Kako je objasnio, država propisuje planove i programe, ima mehanizme kojim proverava udžbenike i nema šanse da se nađe nešto ako država to ne želi, piše N1.

„Menjati to ko može, a ko ne može da štampa i suziti na Zavod ništa neće da promeni. Ovo je ili jedan populizam, koji dolazi jer su vlasti videle koliko je popularna Kavčićeva priča, pa žele deo kolača ili imaju planove šta će s profitom, a vidimo kako javna preduzeća usmeravaju svoja sredstva ka privatnim režimskim medijima i na druge načine izvlače novac iz budžeta, to može da bud dodatni motiv“, smatra Šuvakov.

On je podsetio da je ranih dvehiljaditih liberalizovano tržište udžbenika, da su uvedeni privatni izdavači kako bi se podigao kvalitet i dodao da se u tome donekle uspelo jer su udžbenici danas „za nijansu kvalitetniji“.

„Novo tržište donelo je nuspojave loše po budžet. Prva stvar je da je potrebno neke radnje zabraniti i podvesti pod korupciju, pošto su izdavači koristili razne metode, poklone, da ubede nastavnike da izaberu njihov udžbenik. Ne radi se o otovrenom tržištu, imamo nastavnika i školu koji biraju i roditelja koji plaća. Vremenom, pošto su se izdavači vodili profitom, nalazili su trikove da povećžaju cenu i došli smo do toga da je set udžbenika jako skup i da većina roditelja ima problem da kupi. S druge strane, imamo monopol, izdavači su se ukrupnjavali, jedna grupa povezanih pravnih lica ima skoro 60 odsto tržišta“, rekao je Šuvakov.

Rekao je da je 2015. izmenama Zakona o udžbenicima bila ideja da se posluša Agencija za borbu protiv korupcije i limitira cena udžbenika, propiše maksimalna cena u zavisnosti od obima i smanji profit izdavača.

„Tada se raznim pritiscima, posetom nemačkog ambasadora tadašnjem ministru trgovine izlobiralo da se taj pravilnik ne donese. 2018. je zakon ponovo promenjen i sve mere koje treba da zaštite roditelje su izbačene iz zakona“, naveo je.

Zato je inicijativa Fondacije Kavčić za pohvalu, smatra Šuvakov.

„Čovek doinra svoj novac, pravi model i pokazuije put drugim organizacijama kako da se pojave na tržištu udžbenika. Očekivali smo da će postojati napadi na ideju, jer izdavači imaju obrt od 50-100 miliona evra i imaju puno razloga da zaštite profit. Ta priča da će biti skuplji nema veze s logikom. Jako je važno reći da je cena štampe dovoljno mala, da su sredstva koja država izdvaja iz budžeta za udžbenike za socijalno ugrožene, dovoljna da se pokrije štampa za sve udžbenike za sve razrede“, kaže Šuvakov.

Sada, kaže, sve zavisi kako će se ponašati nastavnici i roditelji, jer je sve na njima.

„Očekujem da će izdavači vršiti pritiske na škole, vidimo da šalju dopise koji imaju ton poluprtetnje, stavljaju do znaja školama da će kršiti zakon ako izaberu Kavčićeve, što ide ka tome da pokušavaju da prevare škole. Roditelji ne donose poslednju odluku, kroz Savet roditelja mogu da utiču na nastavnike, odluka je na školi, ali roditelj ne mora da kupi udžbenike. Ukoliko bi se roditelji složili da ne žele da kupe udžbenik koji je škola izabrala, ne može niko da ih natera da kupe taj udžbenik“, objasnio je Šuvakov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar