Branko Ruzic
Branko Ružić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U ovom trenutku nije poznato kada će biti održana nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa na kojoj bi trebalo da bude odlučeno da li će zimski raspust za đake biti produžen. Ministar prosvete Ružić smatra da, po njemu, razloga za produžavanje raspusta za sada nema.

Ružić, takođe, nije upoznat sa terminom održavanja Kriznog štaba.

„Za sada je jedino izvesno ono što propisuje kalendar kad je u pitanju početak raspusta. Epideimiološka situacija u školama nikada nije bila bolja – ima samo oko 0,7 zaraženih koronavirusom, i gledano sa te strane nema potrebe da raspust počne ranije“, rekao je Ružić za Nova.rs. Ipak, naglašava on, Krizni štab može da donese drugačiju odluku nakon što bude uzeo u razmatranje celu epidemiološku situaciju.

„Što se tiče male mature, ne postoji razlog za njeno pomeranje. Čak i ako raspust bude bio produžen dodatni period, on neće mesec ili dva, nego kraće, i to će moći da se nadoknadi“, rekao je Ružić.

Podsećamo, prema najavama medija, upravo bi produžavanje raspusta i kovid propusnice trebalo da budu tema na idućoj sednici Štaba. Ipak, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u izjavi za Novu, podseća da je već bio produžen jesenji raspust i da su to dani koje treba nadoknaditi.

„Imamo već za nadoknadu tri dana, toliko je produžen jesenji raspust“, podseća Janković. Ona smatra da bi cilj trebalo da bude da se na raspust ode po zvaničnom planu i da on traje od 31. decembra do 24. januara.

S druge strane, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da bi đaci trebalo da odu na raspust pre svetog Nikole i pre nego što naši građani iz inostranstva počnu da se vraćaju u Srbiju za praznike. Kon se osvrnuo i na saopštenje Svetske zdravstvene organizacije da će do marta 2022. godine još 700.000 ljudi širom Evrope preminuti od posledica kovida.

Epidemiolog navodi da je realan broj preminulih od početka pandemije između 10 i 20 miliona jer naknadne analize uvek pokažu da je veći broj preminulih.

BONUS VIDEO: Persona non grata – Predrag Kon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare