Foto: Ivan R. Ivanović

Aktivisti koji se bore za prava životinja blokirali su danas na dva sata Ibarsku magistralu kod Lazarevca zahtevajući da se u Srbiji poštuju prava životinja - prestane sa ubijanjem i zlostavljanjem životinja. Jedan od organizatora protesta Ivan R. Ivanović kaže za portal Nova.rs da je do radikalizacije protesta došlo zbog toga što nadležni nisu reagovali na dosadašnje zahteve i da će ljubitelji životinja nastaviti blokade puteva sve dok država ne počne da primenjuje Zakon o dobrobiti životinja.

“Zahtevamo od države Srbije da primeni svoj Zakon o dobrobiti životinja koji je mrtvo slovo na papiru već 12 godina”, kaže za Nova.rs organizator protesta Ivan R. Ivanović.

Ivanović navodi da najveći problem trenutno predstavljaju privatne firme koje hvataju napuštene životinje i umesto da ih odvedu u prihvatilište i udomljavaju, mnoge od njih vrate na ulice ili samo nestanu.

Foto: Ivan R. Ivanović

“Firme koje bi trebalo da imaju ulogu zoohiginjene registrovane su kao firme za čišćenje objekata, jer po zakonu zoohigijena može da bude samo državna firma, a Uprava rava za veterinu to sve toleriše”, kaže Ivanović.

Podseća da zakon nalaže da svaka opština koja ima napuštene životinje na ulicama ima svoje prihvatilište, dok samo mali broj to poštuje.

Foto: Ivan R. Ivanović

“Zakon takođe nalaže da svi ljudi čipuju svoje životinje a da Uprava za veterinu vrši kontrolu. Međutim, to nikad nije urađeno i zbog toga imamo priliv životinja na ulicama”, objašnjava i dodaje da aktivisti za prava životinja traže da država uradi samo jedno – primenjuje zakon.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Povezane vesti:

Kako kaže, Upravi za veterinu, koja ne radi svoj posao, obraćali su se više puta, a uz to su i organizovali više protesta u Beogradu i svaki put bi dobijali obećanja ali nikad ništa nije urađeno.

Ivanović kaže da je današnji protest prošao uz manje razmirice sa nervoznim vozačima, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu bili usvojeni, nastaviće sa blokadama.

“Nakon ovog planiramo da blokiramo Novi Sad i ići ćemo po Srbiji redom sve dok se ne primeni zakon”, poručuje.