Foto: Shutterstock

Profesori širom Srbije, a najviše razredne starešine, suočile su se prethodnih dana sa zahtevom da prikupljaju podatke, uređuju i vode evidenciju potrebnu za najavljenu isplatu 10.000 dinara svakom srednjoškolcu, ukazao je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije.

U pitanju su, kako navodi ovaj sindikat – poslovi koji ometaju redovnu nastavu, koji nisu definisani ugovorima o radu profesora, i koji su po svojoj suštini suprotni misiji vaspitanja i obrazovanja, jer stavljaju profesore u položaj kapilarnih izvršilaca političke volje aktuelne vlasti, odnosno jedne njene populističke mere.

„Od profesora se zahteva da prikupe i obrade podatke tako što prvo asistiraju učenicima u popunjavanju papirnih formulara, a zatim podatke sa papira prenesu u eksel tabelu. Na ovaj način se, osim zloupotrebe profesora u jednoj predizbornoj populističkoj radnji, vrši i skladištenje, odnosno nepotrebna obrada većeg broja podataka o ličnosti roditelja svih učenika srednjih škola“, navodi se u saopštenju.

Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) pozvalo je Ministarstvo prosvete da javno objasni po kom osnovu se od profesora zahteva obavljanje ovih poslova i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja koji nisu potrebni za proces nastave.

„Zaposleni u školama bi trebalo da obustave sve radnje u vezi s prikupljanjem i obradom takvih podataka bar dok ne dobiju jasan odgovor po kom osnovu se to od njih zahteva i zašto se ova mera Vlade sprovodi preko njih“, poručuje ovaj sindikat.

Podsetimo, 26. novembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio još jednu novčanu pomoć, ovaj put – srednjoškolcima.

Reč je o 10.000 dinara, a uplata će ići na račune majki, kao što je to bio slučaj sa nedavnom isplatom, takođe po 10.000 dinara, namenjenih deci do 16 godina starosti.

Pročitajte još

Naknadno je ostavljena mogućnost učenicima da u formular za prijavu upišu svoj broj računa u banci, a ukoliko ga nemaju – broj računa jednog od roditelja.

Vučić je tada istakao da „smatra da je to posebno važna mera pred praznike“.

Uputstvo za đake – kako da se prijave za ovu pomoć – prvo je objavio ministar finansija Siniša Mali i to preko svog TikTok naloga.

BONUS VIDEO Miša Brkić: Pomoć srednjoškolcima – kupovina glasova njihovih roditelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar