Novac
Novac; Foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Vlada Srbije donela je rešenje kojim se iz tekuće budžetske rezerve obezbeđuje 2,35 milijardi dinara radi isplate novčane pomoći od 10.000 dinara za srednjoškolce u Srbiji.

Kako se vidi iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku, iznos od 2,35 milijardi dinara prenosi se sa razdela Ministarstva finansija (intervencijska sredstva) u tekuću budžetsku rezervu, i raspoređuje Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

„Sredstva se raspoređuju Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima, državljanima Republike Srbije, koji se nalaze na školovanju u sistemu srednjeg obrazovanja i vaspitanja“, navodi se u rešenju.

Podsetimo, država će u narednim danima isplatiti svakom učeniku srednje škole koji se za to prijavi, novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

Za ovaj novac učenici se prijavljuju u svojim školama, popunjavanjem formulara.

Đaci koji nemaju otvoren tekući račun mogu da upišu račun svoje majke ili oca, na koji će ići uplata.

U formular koji dobije od škole, učenik upisuje naziv srednje škole koju pohađa, svoje ime i prezime, ime i prezime roditelja, datum rođenja i adresu prebivališta.

Novac će, kako je u utorak naveo Mali, na račun leći tokom narednih 10 dana, dakle do kraja iduće nedelje.

Podelu novčane pomoći srednjoškolcima je, kao i sve mere podele novca do sada, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, Zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara učenicima srednjih škola u javnoj i privatnoj svojini, koji su državljani Republike Srbije, usvojen je na današnjoj sednici Vlade Srbije.

„Zaključkom je utvrđeno da će sredstva biti obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, dok će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju novac preneti jedinicama lokalne samouprave, koje će vršiti isplatu na svojim teritorijama“, navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj ove pomoći – poboljšanje materijalnog položaja đaka u našoj državi.

Takođe, na formular je neophodno upisati i ime i prezime vlasnika računa na koji će leći novac, naziv banke i broj tekućeg dinarskog računa.

Na kraju se upisuje i razred koji učenik pohađa.

Ministar finansija Siniša Mali je, podsetimo, na svom TikTok nalogu, objavio kratko „uputstvo“ za prijavu srednjoškolaca za novčanu pomoć od 10.000 dinara.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar