Foto: Shutterstock

Bolnica za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" pomaže i kovid i ne-kovid pacijentkinjama, trudnicama i porodiljama. Veliki je broj trudnica koje su kovid pozitivne, upozorava načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović, koja ističe da danak nevakcinisanja plaćamo sada.

„Savet je da se vakcinišu pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju ili ako su trudne da prođe 12 nedelja i onda prime Fajzerovu vakcinu. Ako su se porodile i doje, mogu da prime vakcinu“, kaže za RTS Mihajlovićeva.

Objašnjava da ako je trudnica kovid pozitivna prvo treba da ide u kovid ambulantu doma zdravlja ili infektivne klinike, a ne kod ginekologa. Dodaje da će ih i dalje kontrolisati njihov ginekolog, ali u delu gde se kontrolišu kovid pozitivni.

Dr Slađana Mihajlović za RTS kaže da su prošle godine bile lakše kliničke slike trudnica koje su bile zaražene, ali sa povećanjem broja obolelih došlo je do teških kliničkih slika, a bilo je i trudnica koje su izgubile život.

„Neminovno da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža, ukoliko se razbole od kovid infekcija. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve. Svako ko je iole svestan svog zdravlja treba da se vakciniše“, kaže za RTS dr Slađana Mihajlović.

Bonus video – Izraelci primaju treću dozu vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar