Poklanjamo Sputnjik vakcine, hvalimo se proizvodnjom, a nemamo ih dovoljno

Društvo 22. sep. 202107:11 > 07:48
Podeli:
Foto: Miloš Perić

U junu smo pompezno najavili početak proizvodnje Sputnjik vakcine u Torlaku, a u septembru smo dočekali da ih nema dovoljno. Naime, oni koji su želeli da prime prvu dozu ruske vakcine čekali su na poziv dva mesca, da bi im na kraju stiglo obaveštenje da dođu na vakcinaciju na beogradskom Sajmu, jedinom mestu na kojem je to trenutno moguće. Na punktovima u domovima zdravlja, trenutno može da se primi samo treća, buster doza.

„Prvu i drugu dozu Sputnjik vakcine građani sada mogu da prime samo na Sajmu. Nema je po punktovima na domovima zdravlja gde će se davati samo treća doza“, rekao je za Nova.rs koordinator vakcinalnog punkta na Sajmu Zoran Bekić.

Foto: printscreen/Tanjug

„Nadamo se da ćemo uskoro dobiti veće količine Sputnjika, tako da će biti dostupne svim građanima u svim domovima zdravlja“, rekao je Bekić.

Nakon ovakvih vesti, u najmanju ruku deluju čudno informacije o tome da je Srbija poklonila na desetine hiljada Sputnjik vakcina. Da ne budemo pogrešno protumačeni, lepo je poklanjati, ali zar nije trebalo sačuvati nešto i za one grašane Srbije koji konačno naume da se vakcinišu i reše da prime prvu dozu Sputnjik vakcine.

„Koje god pitanje u vezi sa vakcinacijom sam postavila, odgovor je bio: ”Ja to ne znam”, a kada bih pomenula poklanjanje desetina hiljada Sputnjik vakcina drugim državama,
uglavnom su mi spuštali slušalicu“, rekla je za naš portal čitateljka koja je na vakcinaciju čekala od 17. jula. Konačno joj je, posle više od dva meseca, stigao poziv da se vakciniše na Sajmu.

Pompezni naslovi

U junu su nas „napadale“ vesti o početku proizvodnje Sputnjik V vakcine na Torlaku. Bombastično nam je obznanjeno da su pokretanju proizvodnje putem video-linka prisustvovali predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić Vladimir Putin, javlja Radio-televizija Srbije. Bilo je to 4. juna, od tada, pa do danas i dalje nemamo jasne odgovore na pitanje da li mi te vakcine samo punimo, ili ih u potpunosti proizvodimo?

Tog 4. juna medijima su dominirali naslovi „Počela proizvodnja Sputnjika V“.

Tačno mesec dana kasnije stiže vest „Supstanca za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V stigla je 5. jula u Beograd“. Logično se nameće pitaje – pa zar proizvodnja već nije počela?

U međuvremenu, ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je, početkom septembra, da je ruski institut Gamaleja odobrio za upotrebu 550.000 vakcina „Sputnjik V“ koje su na Torlaku proizvedene do 13. avgusta.

Popović je za RTS rekao da su te vakcine potpuno istog kvaliteta kao i one koje su proizvedene u Rusiji, i da je do kraja godine planirana proizvodnja četiri miliona doza.

On je precizirao da je kontrolisano 960 uzoraka prema 18 parametara po najvećim svetskim standardima i da su svi oni pokazali „izvrstan rezultat“.

„Imamo 550.000 vakcina (275.000 vakcina komponente 1 i 275.000 vakcina komponenta 2) spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji“, rekao je on.

On je naveo da će odluku o izvozu vakcina doneti Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Mi treba da usaglasimo sa ruskim partnerima da dobijemo od njih odobrenje za izvoz da se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta“, naveo je Popović.

Izvoz? A, po svemu sudeći, nema je dovoljno ni za građane Srbije. Inače, Srbija je 21. avgusta Srbija Angoli poklonila 50.000, a Namibiji 30.000 vakcina Sputnjik V.

Kada nam je svečano najavljena proizvodnja Sputnjika oglasili su se i stručnjaci, koji su tada ocenili da je to dobra vest, ali da se postavlja pitanje da li Torlak realno ispunjava standarde za potpunu proizvodnju.

Profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović tada je rekao da proizvodnja vakcina zahteva veliku logistiku i niz sertifikata. Potrebni su dokazi da su zadovoljeni standardi dobre proizvođačke i dobre laboratorisjke prakse. Smatra da je neozbiljno da nas o svemu obaveštavaju ministri, poput Nenada Popovića koji nije baš „raskošnog medicinskog znanja“.

Iste nedomice profesor Stojanović ima i danas, tri i po meseca od kada nam je saopšteno da je počela proizvodnja.

„Ljudi iz Torlaka treba da objasne da mi imamo sve te sertifikate koji su neophodni da se pokrene proizvodnja, da nije u pitanju smo pakovanje. Građani vape za proverenim informacijama. Neozbiljno je da o tome pričaju ministri koji o tome nemaju nikave veze. To je ozbiljan posao i zato treba da progovori Torlak i spreči svaku sumnju. Zbog ćutanja Torlaka postavljaju se brojna pitanja. Mi moramo da zanamo koliko možemo da se oslonimo na te vakcine“, kaže Stojanović.

Dodaje da ni on kao predstavnik stručne javnosti nema dovoljno informacija o celom procesu, pa veruje da ih građani imaju još manje.

„Stručnjaci iz Torlaka, na čelu sa direktorom, treba da izađu i otklone sve nedoumice u vezi sa tim procesom. Da ne bude da su građani u euforiji, a da za to nema razloga. Građani mogu da budu oduševljeni, da kažu: Sada možemo da vakcinišmo naše ljude, možemo i da izvozimo i da zaradimo“, ukazuje naš sagovornik.

Ipak, ukoliko je sve po propisima i ukoliko su zadovoljeni svi standardi za proizvodnju, naš sagovornik kaže da bi to bila velika i dobra vest.

„Mogu da kažem da je taj proces ozbiljna stavr koja zahteva ozbiljnu logistiku i moraju se zadovoliti razni standardi – dobra proizvođačka i dobra laboratorisjka praksa. Sve se to mora ispuniti da bi se nešto stvarno moglo proizvoditi. Kada je u pitanju pakovanje i punjenje bočica, tu su standardi niži i moguće je da su ti standardi u vezi sa pakovanjem i punjenjm bočica ispunjeni. Ako su ispunjeni i oni drugi standardi, onda je to stvarno velika vest. Ako je to sve tako, onda ćemo mi biti jedina zemlja u ovom delu Evrope koja će moći da pravi te vakcine“, naveo je Stojanović.

Naš sagovornik i dalje postavlja ista pitanja.

„Ništa novo ne znam. Sva pitanja koja smo pominjali, još nismo dobili odgovore“, konstatuje Stojanović i pita kako je moguće da nam fali vakcina koju proizvodimo.

U međuvremenu, Nova.rs postavila je svim relevantnim pojedincima i isntitucijama pitanje – koliko je Vakcina Sputnjik V do sada napravljeno na Torlaku, da li je reč o potpunoj proizvodnji ili samo o pakovanju, kao i gde se te vakcine distribuiraju? Pravih odgovora od nadležnih u Torlaku i Institutu za javno Srbije „Batut“.

Pitanje smo SMS-o, poslali direktorki „Torlaka“ Veri Stojiljković, javila nam se njena sekretarica koja nam je objasnila da Torlak nema veze sa planom distribucije vakcina i da pitanje zbog čega se prva i druga doza Sputnjika može primiti samo na Sajmu, nije za njih, već za Batut. Odgovor na pitanje da li Torlak proizvodi ili puni vakcine nije se ni pomolio.

 

Beograđani podeljenih stavova o kovid propusnicama:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar