Zabrinuti zbog geoloških istraživanaja i mogućeg kopanja, građani širom Srbije organizuju protetste. Za jedan takav spremaju se i Kraljevčani. Danas je u tom gradu bio predsednik Vlade. Pošto je obišao radove na Moravskom Koridoru, i pomolio se u manastiru Žiča, uveravao je građane da je put do kopanja dugačak i da se na njemu nalazi prepreka zvana referendum.

Sretali su se stanovnici sela iz okoline Kinća sa nepoznatim i nezvanim gostima – ljudima, koji su predstavljali kao zaposleni u kompaniji „Stara Planina Resources“ koja je inače registrovana u Bugarskoj.

U dokumentima do kojih je N1 došao, vidi se da je ovoj kompaniji 2021.godine izdato rešenje za istraživanja prisutnosti zlata i bakra na području od Gružanskog jezera kod Knića, pa sve do Lađevaca kod Kraljeva.

Zato su Kraljvčani odlučili da se u ponedeljak priključe talasu protesta u Srbiji.

„Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku Jovanovu, šefu poslaničke grupe oko SNS, koji je rekao da su poljoprivrednici najveći trovači ove zemlje, jer više ne okopavaju kukuruz, već ga prskaju herbicidima. U ponedeljak šaljemo poruku da mi i dalje imamo vile i motike, iako ne okopavamo kukuruz. I da se ne igraju“, poručio je Matović.

Igrom slučaja, predsednik Vlade baš danas u Kraljevu. Uverava da je put od istraživanja do otvaranja rudnika dalek i podseća da je poslednje dve decenije u Srbiji izdato na desetine dozvola za istražne radnje.

„U istom periodu otvoren je samo jedan rudnik u Srbiji, Čukaru Peki u Boru. To što neko dobije istraživačko pravo hiljada kilometara i godinama je udaljeno od eksploatacije i eventualnog otvaranja rudnika”, kazao je Vučević nakon obilaska manastira Žiča.

Od predsednika Vlade o istraživanja na ovim prostorima, informaciju više izgleda ima predsednik opštine Knić.

On tvrdi da je firma „Stara planina“ ostala bez dozvola za istraživanja.

„To je prvi korak i neka naša pobeda. Ne mogu da govorim jer je to u nadležnosti resornog ministartstva, ali definitivno da je što se tiče kompanije Stara planina, sve stavljeno ad acta i to je naša prošlost“, rekao je Srećko Ilić, predsednik opštine Knić za Televiziju Kragujevac.

A naša sadašnjost je takva da predsednik države navodno ni u Parizu na otvaranju Olimpijskih igara nema mira od građana zabrinutih zbog rudarenja. Ovoga puta Vučić tvrdo da je sreo Kraljevčanina zabrinutog zbog kopanja.

„A ja sam rekao a šta bi trebalo da se kopa. Pogledao me i rekao da ne zna. Onda sam mu rekao da ja znam da ne treba“, ispričao je Vučić na dan otvaranja OI u Parizu.

Ko zna ako ne zna predsednik – jer od 2015. godine nisu više lokalne vlasti te koje izdaju dozvole za istraživanja. Izmenama zakona to je preneto na Ministarstva rudarstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare